Ljajić: Turci otvaraju fabrike tekstila u Aleksincu,Lazarevcu, Kragujevcu i Kraljevu

Turski investitori će za dva do tri meseca otvoriti fabrike tekstila u Lazarevcu i Kragujevcu, donete su odluke o otvaranju fabrika u Aleksincu i Kraljevu, a pregovara se i otvaranju pogona u Malom Zvorniku, rekao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić je otvarajući 6. Balkan-tekstil sajam na Beogradskom sajmu kazao da se domaća industrija tekstila oporavlja, ali da još nije dostigla nivo koji je imala u bivšoj Jugoslaviji.

Na tom sajmu, koji traje od 3. marta, ima 43 izlagača iz Srbije, Turske, Kine, Hrvatske i Austrije. “U Srbiji ima 2.000 tekstilnih firmi i u njima radi 8.500 radnika više nego 2012. godine, a proizvodnja i izvoz su prošle godine bili veći za po 15 odsto nego 2016. godine”, rekao je Ljajić.

On je dodao da je ta manifestacija potvrda dobrih odnosa Srbije i Turske i da je godišnja robna razmena dve zemlje uvećana na 900 miliona dolara.

“Najveći problem u tekstilnoj industriji je nedostatak sirovina jer Srbija uvozi 90 odsto potrebnih sirovina, a najviše iz Italije, Turske i Kine”, kazao je Ljajić.

Istakao je da je cilj sajma da u Srbiji bude otvorena fabrika za proizvodnju sirovina za tekstil, kao i da ova manifestacija preraste u regonalno okupljanje privrednika iz te delatnosti.

“Nadamo se da će se neko od izlagača odlučiti da u Srbiji otvori fabriku sirovina”, rekao je Ljajić i dodao da je najveći broj turskih investitora u Srbiji iz oblasti tekstilne industrije.

“Raste trgovinska razmena dveju zemalja a prošle godine je 100.000 turista iz Turske boravilo u Srbiji dok je za ovu godinu 300 odsto više rezvervacija srpskih turista za letovanje u Turskoj”, kazao je Kajavar.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)