MAKEDONCI NAJUSPEŠNIJI FIZIČARI

ALEKSINAC.BIZ , Tekst i foto Dušan Stevanović

Dodelom plaketa i priznanja u holu Aleksinačke gimnazije, završena je 5- ta Medjunarodna konferencija o nastavi fizike u srednjim školama koja je trajala od 3 do 5 marta. Najuspešniji takmičar bila je Kristina Mitreska iz je Djevdjelije za ogled „ Bežični prenos“ , drugo mesto pripalo je Andjeli Djordan i Sari Pikić iz Trebinja, BiH za temu „Eksperiment lovca i majmuna“, dok je 3 mesto , ponovo, osvojio takmičar iz Makedonije , Velešanka ,Ivana Stefkova sa prezentacijom „Mini solarni kolektor“ .

U prethodna 3 dana, na 5 Medjunarodnoj konferenciji o fizici  učestvovali su takmičari iz 8 zemalja i to , iz Bugarske , Grčke, Rumunije , Makedonije , Slovenije ,Republike Srpske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  Ukupno je bilo 110 učesnika kao i 10  takmičara koji su prošli vrlo rigorozne kvalifikacije . Medju izlagačima na naučnom skupu učestvovalo je 4 dekana i 30 doktora nauke.

 

Pokrovitelj ove manifestacije bil je Opština Aleksinac koja je u saradnji  sa Društvom fizičara Srbije, Društvom fizičara Niš i Podružnicom Nišavskog okruga kao i školama , Aleksinačkom gimnazijom,Poljoprivrednom školom „Šumatovac“ i Tehničkom školom „Prota Stevan Dimitrijević“, organizovala ovaj naučni skup.