MIĆA VAMPIR PODIGAO SEBI SPOMENIK

Pre tri godine upoznali smo vas sa Miroljubom Ilićem iz Aleksinca, koga sugrađani poznaju po nadimku Vampir zbog administrativne greške u Pošti, kada je pre mnogo godina proglašen mrtvim. Najpre mu je isključen telefonski broj, a umalo mu nije oduzet i priključak dok nije dokazao da je živ.Za života je Miroljub sebi podigao spomenik na kome su uz datum rođenja još dva njemu važna datuma – papirološke smrti i dana vaskrsenja, od kada, kako kaže, živi drugi život. Tu su i dve fotografije – Miroljubova i Mićina jer, ističe, iako je u pitanju isti čovek, razlike ima.

„Pa, više znaju Miću Vampira jer me kao Miroljuba Ilića malo znaju“, ističe Ilić.

Čovek koji je pravio spomenik se malo začudio: „Dve slike, šta, kako, to mi se, kaže, nikada nije desilo, a ja mu kažem: ‘Pa imam dva života, pa dve slike i moraju da budu.’“

„Neko kaže: ‘U redu je’, neko kaže: ‘Šta ti je ovo trebalo?’ Ja kažem da se zna ko sam, ipak sam ja vampir“, objašnjava Mića.

Tako je Mića Vampir nastavio da se šali na svoj račun. Sa rođacima i prijateljima proslavio je i punoletstvo u drugom životu, jer, kaže, 21 godinu živi sa novim nadimkom.

„Po pravilu, noću treba da budem vani, a ja sam ipak aktivniji danju, pa se ljudi mene više i ne plaše, jer se pitaju da li sam zaista vampir ili nisam“, dodaje Ilić.

A te, sada već davne 1996. godine, u Aleksincu se brzo pročulo da je Miroljub umro. Kao redovan platiša, iznenađen je, kaže, bio kada mu je stigao nalog da zbog navodne smrti gubi telefonski broj, pa mu je nekoliko dana bilo potrebno da dokaže da je živ.

„Neobično je bilo. Kada sam čuo da je proglašen mrtvim, a znao sam da je živ, nije mi bilo prijatno, ipak mi je brat“, kaže Miroljubov brat Rade Ilić.

Nadgrobni spomenik na aleksinačkom starom groblju sa dve fotografije iste osobe ostaje kao podsećanje na jedno vreme i jedan događaj koji je Miroljubu promenio život.

Izvor  RTS, autor Dragana Sotirovski