MUZIČKI MENADŽER – SAŠA “ GIDRA „

Od svoje rane mladosti za sebe kaže da je večiti borac za prava rokenrola.
Nekadašnji frotmen benda “Erotske čokoladice“, sa kojim je izdao dva albuma “Mlada partizanka” i “Kad ti se pamet zavrti” za izdavačku kuću ITMM, sada je organizator mnogih muzičkih događaja prevashodno u svom gradu i osnivač poznatog “Al Rock festa” u Aleksincu.
Autor je i knjige “Bio jednom rokenrol” u kome su glavni akteri poznate ličnosti iz sveta rokenrola, naravno u istinitim pričama.
Poslednjih godina aktivan je na sceni kao muzički agent, organizator, muzički PR i saradnik mnogih poznatih bendova od kojih su neki KKN, Artan Lili, Novembar, Čovek bez sluha.

On je …. Aleksandar Saša Marković, zovu ga Gidra.
Rođen je u Aleksincu, 1975. godine.
Posebno zadovoljstvo mu je da sarađuje sa manje afirmisanim bendovima iz provincije, gde najviše ističe saradnju sa pank – ska bendom iz Kruševca – “Crveni karton” sa kojim je u dvogodišnjem periodu (2017-2018) imao preko 150 nastupa širom zemlje i regiona!
Osim toga, Gidra ima i vrlo zapaženu saradnju sa komičnim hip -hop sastavom “Kruševac geto”, sa kojim beleži dosta uspešnih nastupa širom Srbije.

Ovo je dalje …. Gidrina priča.

Istovremeno ste u muzičkom poslu i organizator koncerata, promoter, PR, agent, saradnik mnogih poznatih bendova. Da li postoji neka funkcija kojoj dajete prednost ili ste sve zajedno pomalo da bi u tom pozivu bili aktivni i uspešni? Vaša ljubav prema poslu organizatora i muzičkog PR menadžera rodila se jer ste i sami imali svoj bend sa dva zapažena albuma?

– Za sebe volim da kažem da sam najpre prijatelj svih bendova, a zatim sve ostalo. Organizacijom koncerta se bavim od svoje rane mladosti, još iz perioda osnovne škole kada sam u svom prvom bendu imao dvostruku ulogu frontmena i organizatora manifestacija. Naravno istim putem sam nastavio i kroz srednje obrazovanje i tako do dana današnjeg. Bilo je to neko drugo vreme, kada je rokenrol bio omiljena muzika u mlađoj populaciji, kada su dominirali školski bendovi, vikendom se pravile, svirke, a publike nikad više. Pojavom mog prvog ozbiljnog benda “Erotske Čokoladice”, sa kojima imam dva izdata albuma (ITMM), imao sam sreću da obiđem druge gradove i u njima upoznam svoje saborce sa kojima sam i danas u odbrambenim redovima za prava rokenrola.


Koliko je danas posao muzičkog rock PR-a u razvijen u Srbiji? Postoji li recept za uspešnog PR menadžera i šta ta osoba sve treba da poseduje od osobina i kvaliteta? Šta je danas vešt i uspešan muzički PR posao, kao i promotersko zvanje kao organizacija koncerata i muzičkih festivala? Vaš radni dan izgleda ….kako?

– Mislim da se u Srbiji mali broj ljudi bavi ovim poslom, pogotovo van Beograda. Razlozi  su sigurno opadanje popularnosti ovog muzičkog pravca, angažovanje u ovom poslu 24h i naravno materijalna sigurnost. Moja sreća što sam u ovom poslu dosta dugo i što sam pre svega imao dugo godina bend i kroz njega naučio puno korisnih stvari , jednostavno znam kako treba bend da “diše”. Recept za uspeh u ovom poslu je vrlo prost – “Srce na teren”. Maksimalna posvećenost poslu i poštovanje prema bendovima su moji aduti. Znate i sami da nam je čitava scena u izuzetnom lošem stanju i zato moramo da poštujemo trenutno stanje i podržimo mlade snage. Napominjem morate imati kilometražu na terenu da bi mogli razumeti i ispoštovati svoje klijente.

 Kao PR i organizator, pričajte nam o “Al Rock festu” u Aleksincu, koji ste vi osnovali. Da li je danas teško, od tolike ponude (besplatnih) muzičkih događaja, manifestacija i revija po Srbiji, realizovati i jedan potpuno novi sa akcentom na rock kao svetinju kvalitetne muzike? Kako putem PR aktivnosti i kampanje zainteresovati veliki broj publike da dolazi i kod vas na ovaj događaj? Težak proces?

–  Al Rock fest se ove 2020. godine održava po peti put. Organizator ove manifestacije je lokalni Centar za kulturu i umetnost, sa kojim imam izuzetnu saradnju. Zajedničkim snagama uspeli smo da ugostimo svih ovih godina vrhunske bendove i dopunimo festival raznim drugim pratećim sadržajima. Prošle godine uspeli smo da ga proširimo na tri dana, dovedemo Pecu Popovića, Električni orgazam, Artan Lili, Irish Stew of Sindidun i druge izvođače. Zahvaljujući geografskom položaju Aleksinca i izvarednom  koncertnom prostoru, uspevamo da privučemo puno populacije iz okolnih gradova (Niš, Kruševac, itd). “Al Rock” raste svakog dana i nadamo se da će i peti po redu ispuniti očekivanja brojnih poštovaoca ovog malog festivala koji je ujedno i centralni kulturni događaj krajem avgusta u jugoistočnom delu Srbije.

Autor MUSICPOCKER