Najstariji šlem u kolekciji je pronađen u okolini Aleksinca

Istoričar Boban Janković, zaposlen u Istorijskom arhivu kao viši arhivista, u svojoj privatnoj kolekciji trenutno broji preko 230 šlemova. Šlemovi dalekog istoka, japanski vojni šlem iz Drugog svetskog rata, američki šlem, model M1, korišćen od jedinica Južnog Vijetnama, sa naslikanom glavom tigra su samo deo njegove kolekcije.

„Najstariji šlem u kolekciji je pronađen u okolini Aleksinca i potiče iz perioda poznog srednjeg veka, on je ujedno i najvredniji u celoj kolekciji“, kaže Janković.

Ljubav prema ovom hobiju gaji još od mladosti kada je nalazio šlemove iz perioda Drugog svetskog rata razbacane po podrumima i tavanima seoske pojate i na košnicama trmkama gde su služili kao zaštita od kiše.

„Ovim hobijem se bavim 25 godina i upoznao sam ljude sličnih interesovanja širom sveta. Najbolju saradnju ostvario sam sa kolekcionarima iz Češke, Grčke, Bugarske, Slovenije i dalekog Tajvana. Interesantno da je najviše kolekcionara koji sakupljaju šlemove u Americi, Кanadi, ali ima dosta i u Zapadnoj Evropi i Кini. Srbija je na takvoj poziciji da je nijedan rat nije mimoišao i tako postala pogodno tlo za ovakav hobi“, kazao je Janković.

Izvor Niške vesti , Autor Maja Kostić