Kompletna rekonstrukcija aleksinačkog porodilišta koje je u sastavu Opšte bolnice u Aleksincu, a koja je podrazumevala renoviranje gotovo iz temelja, koštala je između 55 i 60 miliona dinara, kaže direktor ove zdravstvene ustanove Goran Vidić, a donator je Fondacija “Dragica Nikolić”, koja je platila i radove i novu opremu.

Renoviranje porodilišta u Aleksincu počelo je u septembru prošle godine, a uređeno je i obnovljeno nakon 40 godina.

Direktor aleksinačke Opšte bolnice Goran Vidić kaže da je rekonstrukcija podrazumevala zamenu elektro i mašinske instalacije, kao i vodovodne i kanalizacione mreže, kao i rezervno napajanje celokupne bolnice. Zamenjeni su, dodaje, i svi slojevi podova, zidova i plafona.Osim renoviranja zgrade, aleksinačko porodilište je, kako kaže direktor, dobilo i novu opremu koja im je nedostajala – parni autoklav, aparat za anesteziju, CTG aparat, ginekološke i akušerske instrumente.Porodilište ima potpuno nov nameštaj, TV monitore, posteljine, dodaje, kao i opremu za majke i bebe i kompletne uniforme za osoblje.

Ono sada ima 13 postelja, a svaka soba ima i kupatilo. Vidić pojašnjava da se godišnje u ovom porodilištu rodi oko 300 beba, a u njemu se ne porađaju samo Aleksinčanke, već i žene iz Sokobanje i Ražnja, te ka ovoj bolnici gravitira oko 85.000 stanovnika.

Izvor južne vesti, Autor J. Adamović , Foto D. Stevanović