NAVODNA DVA DOKAZA IZ ALEKSINCA O KRADJI BEBE

Foto Arhiva

Radiša Pavlović navodi da postoje konkretni dokazi za ono što tvrdi

Radiši Pavloviću javila se prva osoba za koju se sumnja da je ukradena odmah nakon rođenjaPavlović, član Komisije za istraživanje slučajeva nestalih beba i predsednik Udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“ navodi da za takve tvrdnje postoje konkretni dokazi. Reč je o muškarcu koji je svojevremeno usvojen.

– Usvojenik se obratio za pomoć meni i zamenici Udruženja Milanki Momčilović da mu pomognemo da sazna ko su mu roditelji. Kada smo počeli da istražujemo, shvatili smo da žena koja se vodi kao njegova majka kroz kompletnu dokumentaciju, od porođajnog protokola, preko prvog upisa matične službe do usvojenja – ne postoji! Dve matične službe potvrdile su nam da žene sa tim generalijama, ni pod devojačkim, ni pod udatim prezimenom, nema i nije je nikad ni bilo – rekao je Pavlović za Novosti.

Kako pokazuje Pavlovićev dokaz iz Centra za socijalni rad Aleksinac, za period od 1976. do 1985. godine postoje evidentirana usvojenja u knjizi usvojenja, ali nedostaje 29 predmeta, dosijea usvojenika za taj period. A muškarac koji se obratio Pavloviću rođen je 1981. godine. Porođaj se desio 3. marta 1981. godine u Opštoj bolnici u Kruševcu.

Pavlović kaže da je jasno da je neko dete moralo biti proglašeno mrtvim, da bi se došlo do bebe za usvajanje, a onda je izmišljena majka i svi njeni podaci, i formalno je „odrađeno“ usvojenje.

Da je i otac nepostojeći jasno je jer postoje dve prijave rođenja. U prvoj se navodi i ime oca, u drugoj ga, međutim, nema. Nema ni bračnog stanja žene koja je navodna majka, a nepostojeća mati u posebnom dokumentu odriče se deteta i daje ga na usvajanje.

Pavlović je pozvao sve žene koje su se tog datuma porodile u kruševačkoj bolnici, a rečeno im je da im je dete preminulo, da se jave Udruženju i Vladinoj komisiji. To će nadležnim organima umnogome olakšati potragu.

S KIM SU RAZGOVARALI AKO MAJKA NE POSTOJI?

Pošto u podacima stoji da je nepostojeća majka iz jednog sela u blizini Aleksinca, Radiša Pavlović i Milanka Momčilović obavili su razgovore i u aleksinačkom Centru za socijalni rad. Tamo su pokušali da saznaju sa kim su radnici centra, pre nego što je tadašnji direktor potpisao rešenje o usvajanju, razgovarali ako majka ne postoji. Odgovora nije bilo.

Pavlović je najavio podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih u bolnici u to vreme. Kako navodi, nije im cilj da jure krivce, iako je jasno da je više osoba u ovom slučaju bilo u sprezi, već da se sazna ko su biološki roditelji momka. O celom slučaju obavešteni su i policija i tužilaštvo.

Da u slučaju usvajanja kruševačke bebe nešto ne štima, pokazuje i dokumentacija iz matične službe. Naime, kako tvrdi Pavlović, matičar je upisao rođenje bebe u matične knjige pre nego što je uopšte stigla prijava da je mališan rođen.

Izvor telegraf.rs