NEĆE BITI DRASTIČNO SMANJENJE ŠKOLA

Foto Dušan Stevanović , www.aleksinac.biz

Informacija koja je saopštena nakon nedavnog Saveta Nišavskog okruga da će zbog smanjenja dece 10% škola na ovom području do 2020. godine biti ukinuto, zabrinula je javnost. Međutim, načelnik Školske uprave iz Nišavskog okruga kaže da još nije definisana nova mreža škola i da će taj procenat spojenih škola biti znatno manji.

Kako se navodi na sajtu Nišavskog okruga, predsednici lokalnih samouprava i gradskih opština upoznali su se sa budućom mrežom škola na teritoriji Nišavskog upravnog okruga.

Spajanje škola neminovno je na teritorijama opština Aleksinac, Crveni Krst, Pantelej, Niške banje, dok će postojeće škole sa više od 1.000 đaka u Doljevcu i Merošini biti podeljene – kažu u Nišavskom upravnom okrugu.

Načelnik Školske uprave Dragan Gejo objašnjava da nova mreža škola neće sigurno biti tako drakonska, već da će pojedine škole biti spojene, ali koje i koliko njih, tek će biti odlučeno.

Videćemo već. Do marta lokalne samouprave i Školska uprava treba da daju ministru prosvete svoja mišljenja i procene. Sve moramo da proučimo i da pogledamo. Gledaćemo matične knjige, moramo da vidimo koliko se dece rodilo pre 7 godina, recimo – objašnjava Gejo.


Kaže, činjenica je da je manje prvaka, te ih je ove školske godine oko 2.500, dok je pre 10 godina je taj broj bio blizu 4.000, ali da ti podaci nisu ključni za gašenje ili spajanje škola.
Iako po novom pravilu škola ne može da ima ispod 16 odeljenja i 480 učenika, on navodi da je za Nišavski okrug ključna rečenica u stručnom uputstvu Ministarstva prosvete da nijedna škola ne može da se “dira” ako je na većoj udaljenosti od 2 km od najbliže škole. Napominje da bi u tom slučaju veliki problem predstavljala organizacija prevoza đaka.

Izvor J.V , Autor J.c.M , Foto D. Stevanović