NEDOSTAJU LEKARI SPECIJALISTI

Piše : Nova.rs , Miljana Isailović , novinar , foto ilustracija

Vrlo često nepokretni, u kolicima ili na nosilima, pacijenti sa preležanim moždanim udarom sa područja Aleksinca, Ražnja i Sokobanje već godinu dana moraju na preglede u Niš, jer u Opštoj bolnici u Aleksincu nema ni jednog reumatologa i transfuziologa.

Direktor aleksinačke bolnice Goran Vidić kazao je za Novu.rs da ta zdravstvena ustanova po važećim normativima treba da ima jednog neurologa, ali da je lekar koga su imali ranije pre godinu dana prešao u nišku Vojnu bolnicu.

„Imamo stalno otvoren konkurs za neurologa, ali se niko ne javlja. Transfuziolog je po normativima takođe jedan, a on je na specijalizaciji i vraća se naredne godine“, izjavio Vidić.

Na području Aleksinca, Ražnja i Sokobanje živi skoro 66.000 ljudi, a procenjuje se da oko 1.200 njih mora da odlazi na redovne kontrole kod neurologa ili transfuziologa.

Neurologa nema ni u Domu zdravlja u Aleksincu, pošto je ta zdravstvena ustanova primenom jednog od ranije važećeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti ostala bez većine specijalista.Prilikom podele zdravstvenih centara, primenom jednog od ranije važećeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zdravstveni centar u Aleksincu podeljen je na Dom zdravlja i Opštu bolnicu. Specijalističke službe, uključujući i nerologiju su tom podelom pripale bolnici, a Domu zdravlja u Aleksincu je od specijalističkih službi omogućeno da zadrži samo pedijatriju, ginekologiju i stomatologiju.

Pacijenti sa koji imaju neurološke tegobe, a koji su se našoj redakciji obratili za pomoć, kažu da bi do zapošljavanja neurologa za stalno, za njih bilo najbolje rešenje kada bi lekar iz Niša dolazio i radio u aleksinačkoj bolnici jedan dan, a po jedan dan u Sokobanji i Ražnju.

„Pacijenti sa preležanim moždanim udarom ovako su prinuđeni da se maltretiraju i imaju velike troškove. To su vrlo teško često pokretni pacijenti koji ne mogu autobusom do lekara, moraju da plate nekome da ih odveze. Od Ražnja do Niša morate da platite taksi da vas odveze i vrati 5.000 dinara, a putni troškovi koji vam se priznaju i isplaćuju preko Fonda zdravstvenog osiguranja su 1.800 dinara“, rekao naš sagovornik Dušan L. čija je majka zbog zdravstvenih tegoba prinuđena da često odlazi na preglede u Niš kod lekara.

Prema rečima našeg sagovornika, posebno su u teškoj situaciji stari ljudi koji žive u selima i koji nemaju para da plate taksi da ih preveze ni do Aleksinca, a kamoli do Niša, a to im je jedini način prevoza pošto je „Niš-eskpres“, kao jedini prevoznik na tom području proteklih godina ukinuo brojne linije u lokalnom prevozu.

Savetnik za zaštitu prava pacijenata u opštini Aleksinac Nikola Jeftić kazao je za Novu.rs da nije imao ni jednu žalbu pacijenata koji zbog neuroloških ili transfuziološkog pregleda moraju u Niš.

Stanovnici tog kraja, međutim, kažu da se niko ne žali jer se radi o maloj sredini u kojoj se svi poznaju, pa bi se o njihovoj žalbi pročulo i pitanje je kakav bi tretman ubuduće imali kod svojih lekara.