NIJE “ GREBANJE “ , RIBE UGINULE SAME !

www.kurir.rs , www.aleksinac.biz , Autori Marko Smiljanić i  Dušan Stevanović

Nakon vesti da se Bovanskim jezerom širi nesnosan smrad od uginule ribe tolstolobika ,  gde se više primeraka moglo videti i na obalama jezera , kao i da su te ribe usmrćene takozvanim  “ grebanjem “ , za naše portale Kurir.rs i aleksinac.biz , izjavu je dao i sam direktor Zajednice ribolovaca Timočka krajina , Miodrag Petrović .

Svi koji su videli ovu ribu na obalama pretpostavili su da su ribokradice nakon specifičnog načina krivolova – „grebanjem“, ubili ovu ribu, ali to se nakon provere ispostavilo kao netačno. „Grebanje“ je izuzetno nehuman način hvatanja riba uz pomoć olovnih kuka. To olovo ogrebe kožu ribe koju lopovi ne uhvate tako da ona zbog toga ugine.

Miodrag Petrović, direktor Zajednice ribolovaca Timočka krajna koja vodi ribočuvarsku službu kaže da je uginula riba ženskog roda i da su uginule prirodnim putem.

– Nije bilo reči o grebanju. Sada po vašoj prijavi, kontaktirali smo našeg čoveka koji kaže da nema tragova kuka ili neke druge povrede. Momak kaže da ima u Trubarevcu par komada i na još dva mesta, koliko je on uočio. Svake godine dođe do uginuća jednog broja tolstolobika. Radi se o tolstolobicima koji su prvi uneti u jezero, ko zna koje godine. Te ribe u poodmakloj životnoj dobi stvore veliku količinu ikre kod koje dođe do raspadanja, a uz to ne mogu da se mreste (razmnožavaju) i onda dolazi do tog procesa da izumiru. To se događalo i sa šaranom – otkriva za „Kurir“ Petrović i dodaje da je reč „o grebanju, to bi mangupi izvukli u čamce“.

Jezero Bovan je, inače, pod jakim udarom ribokradica, saznajemo od vikendaša.

Pre četiri godine, ribiočuvarska služba je oduzeta Aleksinčanima , odnosno Nišlijama i data na upravljanje Zaječaru čiji ribočuvari , pak , brinu o rekama u desetak opština, tako da ribokradice umeju da „vršljaju“ s vremena na vreme. Alekinčanima i Sokobanjcima nije milo što su to preuzeli ljudi iz Zaječara zbog velike udaljenosti Bovanskog jezera od  ovog grada istočne Srbije .