Niš je daleko od transplantacije jetre

Transplantacije jetre u Kliničkom centru Niš ne mogu se očekivati u skorije vreme, izjavio je danas za agenciju Beta, koordinator republičke Komisije za transplantaciju jetre Đorđe Ćulafić.

Klinički centar Niš ima veliku ulogu u prepoznavanju pacijenata kojima je potrebna transplantacija jetre i njihovoj pripremi za operaciju“, rekao je Ćulafić na predavanju na Klinici za gastroenterologiju KC Niš.

Čulafić je upozorio da lista za transplantaciju jetre nije dobro napravljena kada na njoj ima samo sedam ljudi.

Nemoguće da iz Zaječara nemamo ni jednog pacijenta na listi čekanja. Nemoguće da u čitavom KC Niš kome gravitira dva i po miliona stanovnika imamo samo sedam pacijenata“, rekao je Ćulafić.

Prema njegovim rečima, Srbija ima i dalje mali broj donora organa, ali i mali broj pacijenata na listi čekanja za transplantaciju jetre.

Mislim da su kolege do sada smatrale da je transplantacija neka imaginacija. Međutim, transplantacija je realnost i mora da se spusti na nivo opštih bolnica kao što je to u Hrvatskoj uradjeno“, naglasio je Ćulafić.

On je podsetio da je u Srbiji prošle godine urađeno 11 transplantacija jetre, a u Hrvatskoj 83.

Moramo da se bolje organizujemo. Kolege u unutrašnjosti su pasivne i sada pokušavamo da ih što više okupimo na predavanjima, kako bi u svojim sredinama prepoznali pacijente kojima je potrebna transplantacija“, rekao je Ćulafić.

Za veći broj transplantacija, dodao je Ćulafić, neophodna je promena zakonske regulative, ali i stalna medijska propaganda kako bi naši ljudi prihvatili transplantaciju kao realnost.

Ćulafić je podsetio da je Ministarstvo zdravlja akreditovalo za transplantaciju jetre Klinički centar Vojvodine, Klinički centar Srbije i Vojno-medicinsku akademiju.

Agencija Beta,aleksinac.net