NIŠKA SRAMOTA : SKINULI MALOM ALEKSINČANINU MEDALJU SA GRUDI

Piše : Večernje novosti , novinar D . Miljković

NI pet minuta nakon što je proglašen za pobednika u plivanju u svojoj kategoriji Vukašinu Stojkoviću (10), učeniku čevrtog razreda iz Aleksinca sa grudi je skinuto zlatno odličje i to dok je još bio na postolju!

Ispostavilo se da je on pobednik okružnog takmičenja, a ne opštinskog za Nišlije, za koje su sledovale medalje. Zbog nenamernog, ali grubog propusta Vukašin je takmičenje završio u suzama, a njegovi roditelji i škola traže da se ova nepravda ispravi. Predstavnici Saveza za školski sport iz Aleksinca i Niša priznaju da je dečak „žrtva bolnog propusta, ali da je sve bilo po propozicijama“.

Vukašin u svom gradu nema bazen, ali mu to nije prepreka da već četiri godine vredno trenira. Prošle godine je na istom takmičenju osvojio srebro, a ove godine je zablistao plivajući kraul. Suze radosnice zbog pobede brzo su se pretvorile u suze zbog nepravde jer mu je teško da prihvati da mu je medalja oduzeta iako je bio najbolji.

Roditelji, ali i Aleksandra Stojanović, pedagog u školi koju Vukašin pohađa kažu da su još u šoku zbog svega što se desilo.

– Uredno smo na osnovu poziva Saveza za školski sport Aleksinca prijavili četiri učenika naše škole za takmičenje u Nišu. Sve je bilo besprekorno organizovano do trenutka kada je Vukašinu skinuta medalja s vrata što je sportski i pedagoški potpuno neprihvatljivo – kaže Stojanovićeva i dodaje da je dečaku posle svega, slaba uteha što je pobednik ali bez medalje.

Iz Saveza za školski sport Aleksinca kažu da „niko nije smeo detetu da skine medalju“