Norveška daje novac za nerazvijene opštine i na jugu Srbije

Ukupno 91 lokalna samouprava u Srbiji, među kojima su i 23 sa juga, koje se nalaze u trećoj i četvrtoj kategoriji razvijenosti, podeliće milion evra za projekte razvoja lokalne infrastrukture i za sprovođenje stručnih obuka. Projekat “Norveška za vas“ finansira Kraljevina Norveška, a u toku su javni pozivi za učešće.

Novac će biti odobren za najmanje 8 projekata, a lokalne samouprave moći će da predlože projekte koji će unaprediti uslove života i razvoj lokalne infrastrukture, a kroz treninge za najmanje 250 korisnika iz ranjivih grupa, obezbediće se posao za najmanje 100 osoba.

Početak javnih poziva predstavili su ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić koji je rekao da je to prilika da lokalne samouprave dobiju novac za prioritetne projekte.

Zahvalni smo Kraljevini Norveškoj zato što je u fokus stavila podršku lokalnim samoupravama iz treće i četvrte kategorije razvijenosti i obratila pažnju na njihove potrebe – rekao je Ružić.

Javni pozivi objavljeni su na zvaničnom sajtu projekta, gde lokalne samouprave mogu da se informišu o svim detaljima konkursa za bespovratna sredstva.

Srbija se razvija brzo, ali postoje i oni koji su u zaostatku. Kroz ovaj projekat, pomoćićemo onima kojima je to najpotrebnije, nezaposlenima da pronađu posao, a lokalnim samoupravama da unaprede svoje usluge – rekao je ambasador.

Tokom ovog meseca projekat “Norveška za vas” objaviće i javni poziv za povećavanje prilika za zapošljavanje kroz podršku otvaranju novih firmi i radnih mesta i poboljšanju produktivnosti postojećih. Norvežani će takođe, analizom organizacije i funkcionalnosti centara za socijalni rad, pomoći u reformi sistema socijalne zaštite Srbije.

Kako navode na svom sajtu projekat “Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana – Norveška za Vas” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, kao i unapređenju lokalne infrastrukture.

Autor Lj.F , Izvor južne vesti , Foto norveška za vas