Opština Aleksinac raspisala je tender za izradu novog plana detaljne regulacije radne zone Žitkovac koja će se prostirati na oko 100 heketara.
Kako je navedeno u tehničkoj dokumentaciji, cilj izrade novog plana jeste proširenje postojećeg područja definisanog prethodnim planom, racionalnije i ekonomičnije korišćenje zemljišta, kao i ulaganja u izgradnju infrastrukture. Budući plan detaljne regulacije treba da obuhvati nekoliko elemenata koji će doprineti boljem opremanju zemljišta kako bi se privukli investitori da ulažu u Aleksinac:
  • Utvrđiavnje javnih saobraćajnica sa planiranom infrastrukturom
  • Utvrđivanje namene zemljišta i definisanje pravila građenja
  • Usklađivanje prostornog razvoja sa okolnim područjima
Kroz definisanje pravila građenja budući plan predviđa da u području katastarske opštine Žitkovac budu smešteni prevashodno radni sadržaji koji oubhvataju industriju, proizvodno zanatstvo, skladištenje i obrada raznih roba, drugi servisi koji zbog svoje delatnosti ne mogu biti locirani u naseljenim područjima. Posebno je naglašeno da plan treba da predvidi grupisanje izgradnje preduzeća, koji su tehnološki povezani, u jedinstvene poslovne komplekse zarad ostvarivanja što lakše komunikacije i međusobne saradnje – piše e – kapija .
Pored radnih sadržaja, u okviru područja obuhvaćenih budućim planom planiraju se i komplementarni sadržaji kao što su izgradnja objekta namenjenih trgovini koji bi pospešili poslovanje proizvodnih preduzeća.
Procenjena vrednost izrade dokumentacije iznosi 3.333.333 dinara, a detaljnije informacije o tenederu možete pogledati OVDE.