NOVA OPREMA U POLIKLINICI „NATUS“

ALEKSINAC.BIZ    Tekst i foto Dušan Stevanović

U jednoj od nasavremenijih Poliklinika „Natus“, u Aleksincu stigla je nova oprema u vidu najsavremenijih aparata. Ovog puta dr Biljana Djokić Ilić, inače rodjena Aleksinčanka koja je svoje najbolje rezultate postigla u Kliničkom centru Niš i čije se znanje izuzetno ceni i poštuje, govorila nam je o samo jednom od njih , radio talasnom nožu i njegovoj funkciji na poboljšanju zdravstva pacijenata.

Radio talasi su talasi sa velikom talasnom duzinom u elektromagnetnom spektru .
Zahvaljujući svojim karakteristikama našli su veliku primenu u medicini-ginekologiji, dermatologiji, plastičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji, maksilofacijalnoj i drugim granama hirurgije, gde radio talasi zbog svojih svojstava menjaju hirurski skalpel .
-U ginekologiji, radio talasni nož, ima široku primenu i pripada modernim metodama tretmana i efikasniji je i od lasero terapije  u tretiranju cerviksa-grlica materice- -ectopia. Njime se mogu lečiti i oziljni deformiteti grlica materice,leukoplacia,kao i laka ili umerena displazija epitela grlica…


On se koristi i za skidanje kondiloma -polnih bradavica,na vulvi i vagini,vaginalnih cisti polipa u kanalu materice …
U dermatologiji se koristi, na primer, za uklanjanje bradavica, mladeža i ožiljaka.
U estetskoj hirurgiji se koristi za ravnanje lica i otklanjanje bora.
Ovom metodom tretman je brz,efektan , manje bolan, bez krvi i  sprovodi se u lokalnoj anesteziji i bez vraćanja promena, naročito, kada govorimo o kondilomima koji su visoko rizični zbog porekla kancerogenog virusa..