NOVOM PRUGOM UKIDA SE STANICA GREJAČ

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti

Obnavljanje pruge između Niša i Beograda najavljuje se već godinama, a poslednja najava je da će radovi krenuti 2025. godine. U novom prostornom planu stoji se da će se rekonstrukcija raditi na tri deonice, kao i da će biti ukinuta i stajalište, među kojima su ona u Vrtištu, Mezgraji, Supovcu, Nozrini, Trnjanima i Grejaču. Navodi se i da će biti 9 pari lokalnih vozova dnevno na relaciji Jagodina – Niš i 17 vozova dnevno između Niša i Aleksinca.

Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Srbije oglasila je javni uvid u Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd-Niš. Kako se u ovom dokumentu navodi radiće trasa od oko 110 kilometara i plan je da se saobraćaj odvija do 200 km/h.

Radiće se odvojeno tri deonice: Velika Plana – Gilje dužine oko 50 km, Paraćin – Stalać dužine oko 20 km i Đunis – Trupale dužine oko 38 km.

Ono što je novo, jeste da će neke stanice biti ukinute, a neke biti rekonstruisane.

Na deonici pruge Đunis – Niš (Trupale) se zadržavaju, rekonstruišu i modernizuju stanice Aleksinac i Trupale, a zamenjuju novim stanice Korman i Adrovac. Na mestu postojećih stajališta Lužane i Tešica formiraju se nove stanice. Postojeća stanica Grejač se ukida, ali se ostavlja mogućnost povezivanja sa planiranom trasom i povezivanjem industrijskog koloseka za potrebe lokalne privrede. Ukidaju se stajališta: Trnjani, Nozrina, Supovački most, Mezgraja i Vrtište – piše u planu.

Vozovi će biti podeljeni na brze putničke, međunarodne, regionalne i lokalne putničke.

Regionalni putnički vozovi saobraćaće na dva pravca: Beograd – Stalać i Niš –Jagodina. Planirano je da na svakoj trasi i u svakom pravcu bude po 7 pari vozova. Lokalni putnički vozovi saobraćaće na pet linija: Beograd – Velika Plana 18 pari vozova dnevno, Beograd – Mladenovac 6 pari vozova dnevno, Velika Plana – Stalać 10 pari voza dnevno, Jagodina – Niš 9 pari vozova dnevno sa sličnim preklapanjem kao kod direktnih vozova, i Aleksinac – Niš 17 pari vozova dnevno – navodi se u dokumentu.