OD 1. JANUARA MORA PUTNA DOZVOLA ZA PUTOVANJE U EU

Piše : Republika.rs , Katarina Blagović , autor

Od 1. januara 2024, ukoliko budete želeli da putujete u neku od zemalja EU, moraćete da imate obaveznu putnu dozvolu ili dozvolu za putovanja sistema ETIAS, koju sami vadite i koja košta sedam evra.

Ova putna dozvola je potrebna za državljane zemalja koje ulaze u Evropsku uniju bez vize, dakle, ovim sistemom biće obuhvaćena i Srbija. ETIAS je kao sistem povezan s pasošem – važi do tri godine ili do isteka pasoša, šta god da nastupi ranije.

E sad, iako zvanična formulacija kaže da se radi o dozvoli, većina nas nove peripetije doživljava maltene kao vraćanje viza.

Kako izgleda postupak vađenja putne dozvole, korak po korak, u razgovoru za Srpski telegraf objašnjava Mirjana Živković, v. d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za konzularne poslove. 

– Za ovu dozvolu aplicirate elektronskim putem. Obrazac za prijavu će moći da se popuni preko zvanične ETIAS stranice ili preko ETIAS mobilne aplikacije. Prilikom popunjavanja prijave daju se lični podaci: ime, prezime, datum rođenja, nacionalnost, kućna adresa, mejl, broj telefona… Zatim, upisuju se i detalji koji se odnose na vašu putnu ispravu, detalji o nivou obrazovanja i trenutnom zanimanju, o nameravanom putovanju i boravku u bilo koju od ovih 30 zemalja za koju je potreban ETIAS, kao i detalji o eventualnim krivičnim osudama ili prošlim putovanjima u ratne konfliktne zone, dakle u osetljive zemlje – objašnjava Živkovićeva.

Kada završite s popunjavanjem aplikacije, plaćate sedam evra, s tim što su lica mlađa od 18 ili starija od 70 godina oslobođena plaćanja.

 S ovom putnom dozvolom možete više puta da ulazite na teritoriju zemalja EU i boravite do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana u godini – ističe Živkovićeva i dodaje da vam to što imate ETIAS odobrenje ne garantuje da ćete moći da uđete u željenu zemlju.

Većina aplikacija će se, prema njenim rečima, obraditi u roku od nekoliko minuta, ali nije isključeno da obrada potraje i duže.

– Ako to bude slučaj, odluka će biti doneta u roku od četiri dana, s tim da i tada taj period može da se produži do 14 dana ako budu tražili da im dostavite dodatne informacije ili dokumentaciju. Po njihovoj proceni, u nekim slučajevima će morati da se radi i intervju i onda se odluka donosi u roku od 30 dana. Intervju se radi u ambasadi te zemlje – zaključuje Živkovićeva.

Postoji mogućnost žalbe

U slučaju da ste odbijeni, obaveštenje o tome dobićete mejlom. U tom mejlu ćete dobiti i obrazloženje zašto je odgovor negativan, kao i informacije o tome kako se možete žaliti, kome i u kom roku.