ODBAČENO VIŠE PRIJAVA PROTIV UČESNIKA PROTESTA U NIŠU

IZVOR . Južne vesti , Autor : T. Tasić, T. Radovanović 
Prekršajni nalog zbog kretanja na kolovozu tokom ekoloških protesta, koji je policija podnela u decembru protiv Jelene Milošević iz niškog ogranka Stranke slobode i pravde, van snage je stavio Prekršajni sud u Nišu. Razlog je, kako piše u obrazloženju odluke, što policija nije u roku dopunuila nalog. Iz Suda su potvrdili Južnim vestima da ima još odbačenih prijava, ali nisu precizirali o kom broju je reč.

U decembru prošle godine su na adrese mnogih Nišlija stigli prekršajni nalozi jer su se tokom protesta kretali po kolovozu, a Miloševićeva je nakon toga podnela i zahtev za sudsko odlučivanje, koji je odbijen, a prekršajni nalog je stavljen van snage.

U obrazloženju odluke, između ostalog, piše i da je Sud naložio policiji da uredi prekršajni nalog i da opiše konkretnu radnju prekršaja koju okrivljenoj stavlja na teret, što nije urađeno u predviđenom roku od 8 dana.

Miloševićeva ističe da ova odluka može da bude ohrabrenje za sve koji su tražili sudsko odlučivanje.

Danas je stiglo advokatu da se odbacuje zato što je policija propustila rok, jer je 8 dana rok od momenta kada Prekršajni sud traži dopunu da dostavi dokaze. Oni su poslali kasnije, tako da je Sud odbacio prekršajnu prijavu. Tako da je jedino logično zato što nisu mogli da dokažu kako su nas identifikovali, jer, ili su nas pratili ili su nas snimali nezakonitim sredstvima – navodi Miloševićeva.

Iz Prekršajnog suda navode da ima još odbačenih naloga, ali da će tačan broj saopštiti naknadno.

Podsetimo, učesnici skupa tražili su objašnjenje o tome kako je policija identifikovala građane na protestima u Nišu i da li je to činila nezakonito, pošto su prijave stizale i onima koji nisu legitimisani.

Nekadašnji poverenik Rodoljub Šabić istakao je da to asocira na zastrašivanje i da su iz MUP-a postupili protivzakonito, dok je ministar Vulin tvrdio da nisu.

Policajac koji je od novinarke Južnih vesti tražio da fotografiše njena lična dokumenta rekao je da on i kolege znaju da rade nezakonito.