Centralna državna ceremonija povodom godišnjice NATO bombardovanja održana je u Aleksincu. Ceremoniji pod nazivom “Oprostićemo, ako budemo mogli, zaboraviti, samo ako nas ne bude bilo” prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i drugi članovi Vlade Srbije, predsednica parlamenta Maja Gojković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i mnogi drugi zvaničnici.

Ceremonija je počela na centralnom gradskom trgu, simbolično, gašenjem rasvete i zvukom sirene za vazdušnu opasnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je NATO 1999. godine udario na malu zemlju ponosnog naroda koji je bio kriv što postoji i što čuva svoje.  Cilj NATO agresije bio je da se ubijaju vojnici, policajci, civili, da se ubije Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je taj zločin objašnjavan pozivanjem na diktaturu i i loše ljude na vlasti, a kada više nije bilo te diktature i tih ljudi, nastavljeno je kažnjavanje Srbije proterivanjem našeg naroda sa Kosova, odvajanjem Crne Gore i priznavanjem nezavisnosti Kosova i Metohije, istakao je on.

Ipak, Vučić je poručio da Srbija želi prijateljstvo sa NATO.

„Da, hoćemo partnerstvo i sa vama, da postanemo od neprijatelja prijatelji, samo nas ne terajte da zaboravimo i da svoju zemlju krivimo“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je Kosovo i danas opet glavna tema i da je kompromis jedini način da se reši pitanje Kosova, da Srbija gleda u budućnost i da bi sve ostalo bilo ćorsokak.

Skup kome je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, počeo je simbolično, gašenjem rasvete i zvukom sirene za vazdušnu opasnost.

U toku NATO bombardovanja SRJ, Aleksinac je bombardovan dva puta, najteži napad dogodio se 5. aprila 1999. Toga dana sa sedam projektila pogođene su dve centralne gradske ulice. Poginulo je 11 ljudi, a 50 je povređeno.

Izvor Beta, Foto Dušan Stevanović