OSLOBODJENOM DIREKTORU ALEKSINAČKIH KOMUNALACA SUDIĆE SE PONOVO

 

Autor:J. Adamović , Izvor : Južne vesti, Foto : arhiva

Direktor aleksinačkog preduzeća JKP Komunalne usluge bio je oslobođen optužbe da je bez osnova povećavao plate zaposlenima, ali nepravnosnažnom odlukom Višeg suda u Nišu. Više javno tužilaštvo tužilaštvo traži i zatvorsku i novčanu kaznu, pa se žalilo na oslobađajuću presudu i Apelacioni sud je suđenje vratio na početak.

Pre godinu dana počelo je suđenje direktoru aleksinačkih komunalaca Budimiru Markoviću – zbog sumnje da je zaposlenima neosnovano povećao plate i time oštetio ovo javno preduzeće za oko 10 miliona dinara.

Većina radnika je tada došla iz Aleksinca u sudnicu Višeg suda u Nišu da podrži direktora i da kažu da oni misle da nije kriv.

Da nije kriv i Viši sud je naveo u prvostepenoj presudi u novembru.

Nepravnosnažnom presudom Višeg suda u Nišu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije od 18.11.2020. godine opt. B.M. i opt. D.Ž. oslobođeni su od optužbe da su učinili krivično delo nesavestan rad u službi u saizvršilaštvu iz čl.361 st.2 KZ u vezi čl.33 KZ – navode u Višem sudu.

Međutim, Više javno tužilaštvo nije prihvatilo takvu odluku i žalilo se Apelacionom sudu desetak dana kasnije.

Zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i zbog povrede krivičnog zakona predloženo je da drugostepeni sud ukine prvostepenu presudu i vrati je sudu na ponovno odlučivanje – navode u tužilaštvu.

Tužilaštvo je tražilo da se i direktor i zadužena za finansije u aleksinačkom preduzeću oglase krivim i osude na kazne od po jedne godine zatvora, da nadoknade imovinsku štetu JKP Komunalne usluge.

Kao i da im se izrekne mera bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju od po tri godine. Kod okrivljenog B. M. to je zabrana vršenja dužnosti direktora u javnim preduzećima u trajanju od 3 godine, a kod D. Ž. zabrana vršenja dužnosti u finansijskom sektoru – dodaju u tužilaštvu.

Smatraju da postoje opravdane sumnje za krivično delo nesavestan rad u službi.

U Višem sudu navode da je njihova prvostepena presuda ukinuta i da će im ponovo suditi.

Rešenjem Apelacionog suda u Nišu od 19.01.2021. godine navedena presuda je ukinuta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje – navode u Višem sudu.

Podsetimo, osamdesetak komunalaca bilo je na prvom ročištu da podrži svog direktora, svi ljuti, zdušno su ga branili, tvrdeći da mu je sve namešteno zbog politike. I direktor Marković je tada tvrdio isto, uz poruku da preduzeće nije oštetio, a da ako je neko oštećen onda su to radnici.