Priprema za malu maturu može biti jako stresno iskustvo za mlade osnovce, od koje zavisi njihov upis u željenu srednju školu i kompletan životni put. Jedan osmak iz Niša odlučio je da svojim vršnjacima olakša učenje

Nikola Ilić, učenik osmog razreda Osnovne škole Ratko Vukićević, je osmislio i dizajnirao aplikaciju pod imenom „Mali maturanti“ za pametne telefone gde se na lak način mogu provežbati zadaci iz matematike, srpskog jezika, biologije, istorije, geografije, fizike i hemije, odnosno predmeta koji se polažu na završnom ispitu.

Aplikacija u sebi sadrži više od pet stotina pitanja zasnovanih na gradivu petog, šestog, sedmog i osmog razreda. Korisnika očekuje minimalan i jednostavan interfejs i dobija jasna uputstva za rešavanje pitanja. U planu je proširenje baze sa pitanjima kako bi bio pokriven veći broj nastavnih oblasti.Ovo je odličan način za osmake da se pripreme za završni ispit, za koje je već poznato da previše vremena provode gledajući u svoje pametne telefone. Uz „Malog maturanta“ mogu proveriti svoje znanje za sve nivoe obrazovanja (osnovni, napredni i srednji) bez upotrebe neke dodatne zbirke, knjige i sličnog

Nikola je ovu aplikaciju počeo da razvija još početkom školske godine, tako što je polako počeo da uči programiranje i razvoj Android aplikacija. Kako on kaže, najnaporniji deo bio je sam unos pitanja u aplikaciju.

Jako je važno da se učenici motivišu za rad na nekim sopstvenim projektima, poput ove aplikacije koju sam ja razvio. Mislim da naš obrazovni sistem ne daju toliku vrednost samostalnom i praktičnom radu i ne ceni ga onoliko koliko bi trebao – kaže Nikola.

Tokom stvaranja ovog programa on je imao kompletnu podršku roditelja, nastavnika i prijatelja. Takođe, kaže da ovom aplikacijom svoje vršnjake želi da motiviše da i oni počnu sa razvojem nekih sopstvenih ideja.

gradjanin.rs,   Foto iz emisije NTV