OTET KAO BEBA , POSLE 40 GODINA SLAVI SLAVU SA RODITELJIMA

Mladjan Radivojević ( 40 )  iz Donjeg Adrovca kod Aleksinca  koji je u javnosti poznat kao prvi rešen slučaj otmice beba u Srbiji, u ponedeljak je prvi put svoju slavu – Mitrovdan proslavio sa svojim biološkim roditeljima i rođenom sestrom i bratom.

Naime, Mlađan je tek pre mesec dana otkrio ko su mu pravi roditelji, a sada je po prvi put, nakon 40 godina, puna srca, sa njima proslavio i Mitrovdan – piše Kurir.

Preserećan sam. Daće bog da i druge porodice dožive ovo – rekao je uzbuđeno Mlađan za skromnom, ali toplom slavskom trpezom.

Mlađan, je, inače, kako je Kurir već pisao, usvojen kada je imao tri meseca. Krenuvši u potragu za biološkim roditeljima, otkrio je da se u knjigama nalaze izmišljena imena oca i majke i da žena koja ga je navodno rodila uopšte ne postoji. Obratio se Radiši Pavloviću, predsednik Udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“, a njemu se, takođe, obratila i njegova biološka majka koja je sumnjala da joj je dete ukradeno.

– Ona je u kruševačkoj bolnici 3. marta 1981. rodila živo i zdravo muško dete. Ispričala mi je da su joj posle nekoliko dana rekli: „Idi, ženo, kući, tvoje dete je mrtvo!“. Tražila nam je da proverimo to, a mi smo predložili jedinu moguću metodu – DNK analizu. Dala je bris. Mlađin uzorak imamo još odavno. Kada smo dobili potvrdu da se poklapaju, kontaktirao sam vrhunskog stručnjaka – Olivera Stojkovića sa Instituta za sudsku medicinu koji je rekao da se na osnovu dostavljenih DNK profila može tvrditi da su ove osobe u prvom stepenu srodstva – roditelj i dete – ispričao je pre mesec dana Pavlović na konferenciji za medije .

Mlađanova usvojiteljka Verica Radivojević nije znala da je dete koje je usvojila ukradeno iz porodilišta, iako joj je bilo neobično što su joj ga doneli u bolničkom čaršafu.

Lečila sam se od steriliteta, 14 godina nismo imali dece. Prijavili smo se za postupak usvajanja i stavljeni na listu čekanja. Brat od strica mog muža bio je načelnik policije u Aleksincu. Verovatno da bi se njemu dodvorili, tek, u centru za socijalni rad su nam brzo našli dete – ispričala je ranije Verica.

Kada su joj osobe iz Centra za socijalni rad doneli dete, rekli su joj: „Ako ti se ne sviđa, možeš da ga zameniš“. Usvojitelji su bili zbunjeni, ali su se toliko radovali detetu da su vrlo brzo na ovo zaboravili. Mlađan je od najranijeg detinjstva znao da je usvojen.