Piše: Dr Nataša Stanković Nedeljković

Planinarsko smučarski klub „Brdjanka“ iz Aleksinca , u nedelju , 18.3.2018. organizuje  XX  Tradicionalni prolećni maraton pod naziivom „Pozdrav proleću“ koji će se održati  od Aleksinca do Bovanskog jezera i Sokobanje. Okupljanje planinara prdvidjeno je u 7h. i 30  ispred Doma kulture. Planinarima i zainteresovanim građanima će biti dostupne tri staze: od 16km, sa visinskom razlikom od oko 400 m, od 28 km. sa visinskom razlikom od oko 1000 m. i 35km. sa visinskom razlikom od 1000 m. Svake godine se dodaju nove staze, da bi maraton bio što zanimljiviji i planinarima pružio priliku da vide nove predele naše opštine. Staze kreću od Aleksinca, preko Vakupa, crkve Svete Trojice, pa do Oble glave. Od šumarske kućice na Obloj glavi se odvaja najkraća staza, koja dalje vodi do Bovna i završava se na Bovanskom jezeru. Tu će planinare čekati organizovani prevoz do vodopada Ripaljka u Sokobanji. Srednja i najduža staza idu dalje preko Čardaka i Prisada do obronaka Ozrena. Od Jovanovog kamena se odvaja najduža staza,  koja preko Ozrenskih livada vodi do vodopada Ripaljke, gde se akcija završava. Srednja staza ide pored manastira Jermenčić i završava se kod vodopada. Kod vodopada je organizovan zajednički besplatni ručak, podela zahvalnica i drženje uz muziku. Završetak akcije  se očekuje u 18h, kada je organizovan povratak u Aleksinac.
Planinarima će na stazi, za pomoć svake vrste, biti na raspolaganju planinari PSK „Brdjanka“, adekvatno logistički opremljeni.
Proteklih godina je broj planinara na ovoj akciji bio sve veći, da bi prošle godine učestvovalo preko 500 učesnika i 25 planinarskih društava  .
Zainteresovani treba da se jave Goranu na 0641198348.