POČELO „KULINSKO LETO“, DOŠAO I MINISTAR

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetio je danas Dom za smeštaj odraslih lica „Kulina“ kod Aleksinca u kome borave osobe sa smetnjama u razvoju i izjavio da će Vlada Srbije i to ministarstvo ubuduće više pažnje i brige posvećivati tom delu populacije.

“Takve osobe ne treba i ne smeju da budu zaboravljene”, rekao je Đorđević na konferenciji za novinare nakon obilaska doma.

“Pred nama je vreme koje ćemo posvetiti nekim promenama. Te promene svakako treba da budu poboljšanje uslova rada zaposlenih, kao i uslova u kojima ovi ljudi koji su ovde žive… briga o ovim građanima je nešto što će nam biti glavni zadatak u narednom periodu”, istakao je Đorđević navodeći da u Domu za smeštaj odraslih lica „Kulina“ boravi 306 štićenika o kojima brine 202 zaposlenih.

On je rekao da se radi o štićenicima koji zahtevaju 24-oročasovnu negu.

„Želimo da ulažemo u ovu ustanovu“, rekao je on i naveo da je prvi objekat skoro sređen i da bi u narednom periodu tako trebalo da izgledaju i ostali objeki u okviru ove ustanove.

Direktor Doma za smeštaj odraslih lica „Kulina“ Vojkan Stanojević je rekao da u toj instituciji trenutno boravi 306 korisnika, od kojih je 50 odsto teže i teško pokretno.

“Mi na godišnjem nivou koristimo oko 100.000 pampers pelena. Nažalost, od tih 306 osoba, svega njih 10 odsto ima posete”, dodao je Stanojević.

Navodeći da sledeće godine Dom za smeštaj odraslih lica „Kulina“ slavi 65 godina postojanja, on je rekao da je najstariji štićenik te ustanove žena rođena 1936. godine.

Tekst Tanjung,Foto Tanjug, D.Kujundžić