ПОГЛЕДАЈТЕ, КАКО ВАС ЖЕНА ПРИСЛУШКУЈЕ ПРЕКО МОБИЛНОГ !

Данас у Србији свако сваког може да прислушкује. Продавцима опрема за прислушкивање довољна је само Ваша чврста реч тј. потпис да купљену робу нећете даље злоупотребљавати. Али, то нико никада неће проверавати. За тили час можете постати један од тајних агената, а продајни асортиман и опрема је толико широка и разноврсна да би у неком тренутку и чувени светски оперативац, Џејмс Бонд, могао да Вам позавиди.

Прислушкивање је људима ушло „под кожу“

Увоз и продаја робе за прислушкивање није посебно регулисана, али прислушкивање разговора јесте Уставом. Такву активност само уз посебну дозволу Суда могу извршити полиција, БИА, ВБА и Служба за организовану борбу против криминала.

Али, то није процедура, па имамо да љубоморни мужеви и жене, студенти, послодавци за надгледање својих запослених користе ове уређаје. Тако да за мале паре врло лако можете постати „шпијун аматер“. Прислушкивачи су из године у годину веома тражени и њихова испорука је, можемо рећи, у значајном порасту. Најновији модели прислушкивача могу се наћи буквално свуда. У сваки кућни апарат се лако може уградити, можете га носити са собом, али је, чини се, најпопуларнији онај за мобилне телефоне.

Претопоставка да се мобилни уређаји најчешће прислушкују поткреплена је чињеницом да се тако на најбржи и најтачнији начин може доћи до поверљивих информација. Али шта радити, како открити прве знаке прислушкивања и како се борити против тога? Постоје многи трикови које можете користит, тако да се могућа решења намећу сама по себи.

Савети за откривање прислушкивача

На интернету постоји велики број туторијала и упустава како да хакујете туђи телефон. При томе хакери најчешће користе различите врсте вируса или мејлвера. Прислушкивањем туђег телефона озбиљно претитете да нарушите приватност праћеног што, са друге стране, може оставити трајне последице по његову интиму и свакодневни живот уопште. Такође, постоје и бројни савети како да „провалите“ тзв. „хакере у покушају“.

Свакако најлакши начин јесте да укуцате *#06# након чега ће се на екрану Вашег телефона појавити ИМЕИ код, који веома личи бар коду. Отворите поставке телефона, па затим статус. Уколико су последње две цифре једнаке ИМЕИ коду нико Вас не прислушкује. У супротном на Вама је да преузмете конкретне кораке како бисте спречили задирање у Вашу приватност.

Ако и даље сумњате да ли информације негде „цуре“ пратите рад Вашег мобилног уређаја. Проверите да ли је врућ, јер ако јесте то значи да је подложан некој активности, односно у случају да је телефон недавно коришћен. Зато пратите да ли је Вашем уређају потребно чешће пуњење батерије, поготово ако је у питању новији модел, јер то може бити знак да још неко осим Вас користи Ваш мобилни.

Да ли је Вашем телефону потребна читава вечност да се угаси, а потом позадинско светло дуго ради. Иако овај „симптом“, као и претходно поменути, може бити последица других активности, због проблема са хардвером и софтвером, не треба га занемарити.

Такође, будите спремни да на време реагујете уколико приметите и многе дуге чудне активности као што су сметње приликом разговора, али и чудни шумови у даљини.

Никола Стојановић