TV PRILOG : POMOR RIBE NA BOVANSKOM JEZERU !

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

www.aleksinac.biz , Tekst i foto Dušan Stevanović , you tube aleksinacbiz

Veliki , neprijatan miris širi se Bovanskim jezerom , ovih dana ,  koji zapahnjuje mnogobrojne posetioce, ove prirodne lepote , a već smo , nedavno ,  govorili da pored Aleksinčana i Sokobanjaca  ima i dosta gostiju iz cele Vojvodine , Beograda , Niša , Jagodine , Vranja i ostalih mesta .

Radi se , naime, o velikom pomoru ribe i to , pre svega , one krupne . Mi smo samo na onoj prvoj ,Bovanskoj plaži snimili 2 tolstolobika , a ko zna, koliko ih još ima na obalama jezera od Bovna do Trubarevca . Po procenama ribara bili su teški  od 30 do 40 kilograma .

Sada Bovansko jezero postaje leglo zaraze , pre svega za njegove posetioce jer meso uginulih riba razvlače razne ptice lešinari , krupni pacovi i psi lutalice , a da ne pričamo o tome , da se žitelji aleksinačke opštine snabdevaju vodom za piće iz ovog jezera .

Medjutim , tu uginulu ribu nema ko da skloni jer su ingerencije na preduzeću „ Srbija vode „ , pa su komunalne inspekcije aleksinačke i sokobanjske opštine nemoćne . Ribolovci kažu da su za uklanjanje uginule  ribe iz Bovanskog jezera zaduženi ribočuvari . Od pre nekoliko godina  , umesto niških i aleksinačkih ribočuvara , sada su za Bovansko jezero zaduženi ribočuvari iz Zaječara .

Prema mišljenju iskusnih alasa sa Bovanskog jezera , tolstolubici su uginuli jer se na njih lovilo metodom „ grebanja „ i objasnili nam , kako se to radi .

Poznato je da ove velike ribe idu u jatu i vrlo često se vide na površini vode . Onda jedna grupa ljudi stoji na kopnu i prati kretanje jata , a druga je u čamcima i lovi ribu , tako što se , najčešće , sa 2 trokrake udice i debelom strunom , gadjaju tolstolubici . Tolstolobik ima jako debelu kožu  i vrlo često ga zahvate trokrakim udicama ali se ponekad desi , da mu se u žaru borbe za život , koža probuši i on tada ugine , a da ribari ne mogu ni da ga uhvate . Tolstolobik u tom trenutku potone na dno da bi ga kasnije  voda izbacila na površinu kao i svaki leš .

Ovo su sam kazivanja bovanskih alasa , a da li je , to baš tako , utvrdiće oni koji su zaduženi za riblji fond u Bovanskom jezeru .

Inače, tolstolobici su pušteni u Bovansko jezero pre 10 i više godina . S obzirom da su biljojedi , njihov zadatak je bio da uništavaju alge koje se stvaraju u jezeru , kako bi se poboljšao kvalitet vode . Njihovo poreklo je iz Kine , medjutim , s obzirom da su došli iz hladnih sibirskih voda , nisu mogli da se mreste u toplom , Bovanskom jezeru , te se njihov broj nije povećavao  , a ljudski faktor je učinio da ih je , sada , sve manje i manje do istrebljenja .[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=2qUgrcdGDQY“][/vc_column][/vc_row]