PORODICU IZ ŽITKOVCA ČEKA NOVA KUĆA

Arhiva Dušan Stevanović

Humana Srbija je još jednom pobedila: zahvaljujući „Blic fondaciji“ i donatoru Marija (14), Miljana (13), Marko (8), Miloš (6) i Ksenija (2) Petrović iz Žitkovca kod Aleksinca dobiće novu kuću.

Ispovest o strašnom siromaštvu u kojem ova deca odrastaju potresla je celu Srbiju. Mnogi su poslali garderobu, drugi igračke, hranu, treći razne potrepštine za kuću… Profesor informatike Filip Klain poklonio je Mariji laptop, a doktor Branislav Rajić iz Beograda donirao je usisivač, bojler za kuhinju i kompjuterski sto…

Ogroman broj ljudi javio se da pomogne, mnogi i uplatom na žiro-račune „Blic fondacije“, ali najveću radost Petrovićima je donela vest da će im biti sagrađena kuća. Političar iz vrha vlasti koji je želeo da ostane anoniman odlučio je da pomogne Petrovićima i sagradi im kuću da bi ova deca odrastala u normalnim uslovima. „Blic fondacija“ će je potpuno opremiti nameštajem i belom tehnikom.

Kuća će imati skoro 90 kvadrata i njena izgradnja će početi uskoro u ovom aleksinačkom selu. Petoro dece koja su živela u trošnom kućerku od blata, skačući od sreće, dočekala su vest da će dobiti novi dom.

– Svi smo presrećni. Ne mogu da vam opišem kako mi je, sve je kao u snu. Kada smo čuli da ćemo dobiti novu kuću, svi smo počeli da skačemo od radosti i plačemo. Plakali smo jer su nam se ostvarili snovi jer je to nešto što nismo mogli ni da zamislimo. To je neočekivana i neopisiva sreća. Nismo mogli ni da zamislimo da ćemo jednog dana da imamo kuću sa kupatilom, kuću u kojoj ćemo moći mirno da spavamo bez straha da će nam krov pasti na glavu – kaže Marija, najstarija od petoro dece Petrovića.

Mališani ne mogu da dočekaju da dobiju novi dom i već zamišljaju kako će da izgleda.

– Znam da će da ima kupatilo koje sada nemamo, dnevni boravak sa kuhinjom. Ne znam koliko soba će imati, ali sigurno će neuporedivo biti bolje nego sada jer svi spavamo u dve male prostorije. Ja se najviše radujem kupatilu. Mnogo nas veseli što ćemo imati i svako svoj krevet jer sada delimo krevete. Imaćemo po prvi put u životu gde da pozovemo drugove i drugarice. Maštala sam o tome. Veliko hvala „Blic fondaciji“, bez koje ništa od svega ovog ne bi bilo, kao i donatoru i svim dobrim ljudima koji su se odazvali i pritekli nam u pomoć – priča Marija.Zahvaljujući Centru za socijalni rad u Aleksincu, porodica se preselila u privremeni smeštaj – u kuću u Žitkovcu koja je u daleko boljem stanju od njihove, gde će biti dok im se ne sagradi novi dom.

 Sada u ovoj kući u kojoj smo privremeno smešteni ima i kupatilo i bojler, pa nam je svima odmah lakše. Desio se i jedan smešan događaj. Majka je pustila vodu u kupatilu, a Marko nije znao kakav je to zvuk, pa se mnogo uplašio. Počeo je da beži, mislio je da će nešto da eksplodira jer nikada nije čuo u kući zvuk mlaza vode. Svi smo se mnogo smejali – opisuje Marija dogodovštine iz novog smeštaja.

Saša Petrović, otac dece, kaže da su doživeli šok od sreće kada su čuli da će dobiti kuću.

– Hvala „Blic fondaciji“ i donatoru, presrećni smo. Još ne verujemo da se ovako nešto događa baš nama jer nam se godinama nije desilo ništa lepo. Još jednom veliko hvala donatoru – uzbuđeno priča Saša.

Roze haljina za matursko veče

Mariji se ispunila još jedna želja – dobila je matursku haljinu i cipele, a ići će s drugovima i na ekskurziju, za šta ranije nije bilo novca.

– Posle teksta u „Blicu“, grupa žena iz PIO fonda kupila je Mariji matursku haljinu, a nastavnica srpskog jezika Branka Videnović kupila joj je cipele, kaže direktor OŠ „Vuk Karadžić“ iz Žitkovca Milan Dinić, koji porodici Petrović pruža veliku podršku. Marija je presrećna zbog haljine.

Izvor blic , Autor Branko Janaćković