Aleksinac.biz


Posle Turaka i Šiptara, dodjoše i „naši“ u našu „malu čaršiju sa pola ulice“ . Novo otvorena trgovina zove se „Zlatan trag“ . Lingvisti bi rekli „Zlatni trag“ ali s obzirom da se radi o Leskovčanima koji „kubure s padeži“ i ovo je dosta … Važno je da se razumemo … Naši smo …
Nedavno sam čuo u „Leskovac“ da im je jako žao , što Vuk Karadžić nije imao obe noge , da dodje i tamo . „ Onda bi napravili koaliciju „sas Nišlije , Vranjanci i Piroćanci, što gi zovu Bermutski trougao“ i dobili književni jezik Srbije , a Vojvodjani bi morali da koriste transeiter , kako bi ih razumeli . Hvala ti gospodine ili već druže Vuče Karadžiću , kako te već , ko svojata. I to je bolje nego onaj Pinkov rečnik , koji sadrži samo 10 reči , „Super , mega super , ekstra“ ….a koga koristi ova mladja populacija i koja maternji jezik uči gledajući „najgledaniju televiziju“ i pita se kako izgleda knjiga jer to nema na mobilnom telefonu.
Istina , neznamo kakve su cene , tamo a i ne interesuje nas, baš , mnogo jer „ s koje da gi platimo“.
Što reče pokojna Goca „Kreativka“ , „gde će , bre , popamte ovolke cene , kad gi ja stavim nisku cenu na zidarsku salamu ,pivo i margarin , a na ostalo gi šišam „ .
Sve u svemu , Idei ,konačno stiže konkurencija, mada ne zbog Kolinde i čokoladica , već zbog organizacije posla . Aleksinčanima je , više , dojadilo , da čekaju u dugačkim redovima , s obzirom da svi beže od kase kao da je vruća .
Ipak , Aleksinčani će imati veću ponudu i manje gužve, dok ne stigne onaj poznati tajkun i ne otvori hiper market u kasarni . Sada , neznamo baš tačno , da li će on to otvoriti zbog emigranata , žandarmerije ili stanovnike Aleksinca ali tako se , bar , priča u našoj „maloj čaršiji sa pola ulice“ .


Tekst i foto Dušan Stevanović