POZNATI ALEKSINČANI KOSTA TAUŠANOVIĆ

POZNATI ALEKSINČANI
KOSTA TAUŠANOVIĆ
„Narodna radikalna stranka sa Nikolom Pašićem na čelu ispunila je čitavu jednu epohu srpske istorije. U prvo vreme naprednih ideja, posle Timočke bune 1883. izrasta u vladajuću stranku, povezuje se sa stranim kapitalom i postaje najodaniji saradnik monarhije. Osnovana je 1881. godine.
Njen najagilniji pristalica u Beogradu bio je Kosta Taušanović koji je u čaršiji držao trafiku „Kod beduina“. On je, naime, u inostranstvu studirao agronomiju i veterinu, jedno vreme čak i radio u državnoj službi kao marveni pomoćnik, ali su njegovi pravi talenti ležali na drugoj strani. Sin imućnog aleksinačkog duvandžije,Stojana Taušana,predvodnik tvrdog krila radikala, Kosta Taušanović je na kraju postao ministar i bankar.
Državnu službu je, dakle, izgubio pošto su tada vladajući liberali sumnjali da krišom rastura socijalistički list „Straža“, koji je izlazio u Novom Sadu, a bio zabranjen u Srbiji. Kada su naprednjaci došli na vlast, 1880, iz pažnje prema koalicionim partnerima, radikalima, uzeli su nekoliko njihovih viđenijih ljudi za poslanike, a među njima i sposobnog privrednika Taušanovića.“