PROFESORI U UNIFORMAMA, DJACI BEZ MOBILNIH

U osnovnoj školi „Radivoje Domanović“ u Nišu uvode se uniforme za profesore sa grbom škole i ukinu WiVi mreže, za djake u  vreme nastave. Ovaj lep primer mogle bi prihvatiti i aleksinačke škole. 

Uniforme su došle kao potreba da u ovim vremenima održimo ugled nastavnog kadra. Želimo da opravdamo poverenje svih roditelja koji su upisali decu kod nas. Od dece nema ničeg dražeg, a oni su ih nama poverili, tako da to moramo da poštujemo. Ove uniforme koje nosimo su neka vrsta zaštite od kiča od nepristojnosti, od neukusa u svakom smislu. Ova uniforma je acocijacija na pristojnost, na negovanje pravih vrednosti. Važno nam je da budemo jednaki, pristojni i skromni po oblačenju, a da se razlikujemo po tome kako predajemo. Po tome bi trebalo da se razlikujemo kao timovi predavača, a ne po oblačenju. Nekome će se dopasti, nekome neće. Simpatične su, plava je boja poverenja – rekla je Dušica Tričkovićeva, direktor škole .

Ona je pojasnila da je svaki nastavnik sam izdvojio novac za uniformu koje su nbile po pristupačnim cenama, a za šta bje kolektiv zahvalan gospodinu Miši Pavloviću, čija ih je firma izradila po ideji nastavnog kadra. Pomoćno osoblje ili popularno nazvane tetkice u ovoj školi će nositi crvene uniforme.

U razgovoru sa nastavnim kadrom, rekli su nam da su đaci prijatno reagovali na ovaj novitet i „pitali kada ćemo ih i mi obući“. Nastavničke uniforme nose grb škole koji su kreirali sami đaci pre nekoliko godina.

Tričkovićeva je rekla da bi moglo da se očekuje da deca prvog i osmog razreda obuku uniforme od sledećeg septembra.

Zona bez mobilnih telefona

OŠ „Radoje Domanović“ je od septembra postala zona bez mobilnih telefona. Direktorka je objasnila da u školi ima šest linija i da je to dovoljno za svaku komunikaciju.

Imali smo slučaj da se đaci okupljaju oko rutera za internet. Onda je jedna majka đaka zamerila što deca toliko upotrebljavaju telefone, tako da smo odlučili da ne zabranimo telefone, ali da ne mogu da se koriste u hodnicima i na časovima. Nastavni kadar svakako da može da koristi telefone u kancelariji. Uspeli smo da se u školi čuje žamor, direktna komunikacija između đaka i najvažnije nam je da ne negujemo pametnu i talentovanu, a otuđenu decu – navela je direktorka.

M.S.