Piše : Danas , novinar Z. Miladinović ,  foto arhiva

Više javno tužilaštvo u Nišu proširilo je istragu protiv dvojice sinova prvokokrivljenog Gorana Dž. za brutalno ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca zbog toga što ih sumnjiči da su direktno pomogli ocu u izvršenju ovog krivičnog dela, potvrdio je danas za naš list advokat Filip Domazet, branilac sinova prvookrivljenog, M.Dž. i S.Dž.

“U naredbi VJT o proširenju istrage, u kojoj piše da su M.Dž. i S.Dž. “pomogli ocu Goranu Dž. u izvršenju ovog krivičnog dela”, dakle direktno učestvovali u izvršenju, a ne eventualno pomagali u pripremi ili nakon izvršenja, ne navode se bilo kakvi dokazi ili činjenice koje bi to potkrepile. Istraga je proširena, a nejasno je na osnovu čega tužilaštvo to tvrdi”, rekao je Domazet.

Niško VJT je za izvršenje ili učestvovanje u izvršenju teškog ubistva Gorana (57), Gordane (56) i Lidije Đokić (25), iz Aleksinca, koje se dogodilo u noći između 26. i 27. septembra u ataru aleksinačkog sela Moravac, osumnjičilo Gorana Dž, iz Moravca, njegove sinove M.Dž. i S. Dž, i braću K.M. i A.M, takođe iz Moravca, i svoj petorici određen je pritvor.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

U niškom VJT danas  je, inače, odloženo saslušanje svedoka za sledeću sedmicu jer im, kako nam je rečeno, nije uredno uručen poziv.

Među onima koji nisu saslušani je i svedok kome je prvokrivljeni Goran Dž. neposredno posle ubistva Đokića vratio dug od 8.000 evra, a kome nije uručen poziv jer se nalazi u inostranstvu.

Prema nezvaničnim izvorima, VJT bi sledeće sedmice trebalo da dobije rezultate nekoliko veštačenja, među kojima su balističko, DNK, kao i veštačenje mobilnih telefona.

Očekuju se i snimci nadzornih kamera sa naplatnih rampi na deonici auto puta Niš- Aleksinac, te analiza snimaka sigurnosnih kamera sa porodične kuće braće A.M. i K.M, na kojima se vidi dvorište, kao i put ispred kuće, a koje su oni na samom početku istrage predate policiji.

Izvori bliski istrazi su prethodno kazali da je okrivljeni Goran Dž. negirao da je učestvovao u otmici, ubistvu i spaljivanju Đokića, optužujući braću K.M. i A.M. da su isplanirali ubistvo, da je jedan od njih ubio Đokiće dok mu je drugi pomagao, a da su njega pretnjama naterali da žrtve tipuje i zaustavi njihov automobil, za šta su mu dali 10.000 evra.

Goran Dž. se prilikom davanja iskaza ponašao neartikulisano, odnosno i plakao i smejao se, bio samohvalisav ili poručivao da mu dođe da se ubije, kazali su oni.

Za sada su, po nezvaničnim izvorima, prikupljeni dokazi koji samo Gorana Dž. dovode u neposrednu vezu sa ubistvom, a među kojima su pištolj kojim su Đokići ubijeni i koji je bio sakriven u kući njegove supruge, tragovi njegove DNK na ukradenom novcu i vreći, kao i snimci kamera koji njegovo kretanje dovode u vezu sa mestom zločina.

Jedan od svedoka, metalostrugar, kazao je da je Goran Dž. od njega tražio da mu napravi prigušivač za pištolj, što je on i učinio, misleći da mu radi deo za poljoprivrednu mašinu.

Deset kolega S.Dž. i M. Dž. potvrdili su pred tužilaštvom da su S.Dž. i M. Dž. u noći ubistva bili na radnim mestima, jedan u bazi u kopnenoj zoni bezbednosti, a drugi u vatrogasnoj jedinici.