Tekst i foto  Dušan Stevanović   VIDEO PRILOG TV LASER

Sveti Trifun ili popularno „Zarezojla“ slavi se u čitavoj Srbiji kao dan vinogradara.Imali smo prilike da se družimo sa boemima koji su se sastali u restoranu „Tiha noć“ u Aleksincu da i ovog puta kao i prethodnih 29 godina proslave,zapevaju i popiju…Kako kaže naš narod, red je izveden domaćinski…Ujutru se išlo u vinograd da se zareže loza i zalije vinom. Odsečene grančice skupljene su u snop i donesene kući da stoje do sledeće godine.Drugi deo nastavljen je u kafani Tiha noć. Kolačar je ove godine bio  , Žika Stanković ugostitelj koji je Slavu predao novom kolačaru za narednu godinu Iliji Stojmenovu , a slavu je osvetio pop Ivan.

  • Svako je doneo po nešto od kuće , šta je imao, razne sezonske salate i naravno , veoma ukusno spremljenu divljač,jagnje i prase.Sve je bilo na stolu.Od pića se pilo samo domaća rakija i vino – rekao nam je Ilija Stojmenov , gradjevinski preduzimač i jedan od učesnika.

Struktura ljudi bila je različita.Za istim stolom sedeli su kafedžije,profesori,bankari,razne zanatlije  i penzioneri.I trebalo je videti kako boemi umeju da uživaju.Polako se pije, polako se mezi, a najviše se peva.Naravno, niko  pijan jer svi su prošli dugogodišnju kafansku školu. Uz pesmu i svirku poznatog niškog muzičara Mileta Dinića Bašala , glavni štimung davao je Žika Stanković, vlasnik kafane „Tiha noć“ koji je prvi počeo da peva, a zatim su nastavili i svi ostali.Danas je organizovan „radni doručak“. Sumirali su se rezultati,prepričavale anegdote, a dojelo se i dopili ono što je ostalo od juče. I tako do sledeće godine,kada će ovo društvo slaviti još jednu godinu više „opstanka za kafanskim stolom“ .