PROSLAVA “ DANA RUDARA “ SA ČEDOM

Povodom 6. Avgusta , “Dana rudara” , Srbije na Aleksinačkom Rudniku je održan program u njihovu čast, u organizaciji lokalne Mesne Zajednice na prostoru školskog igrališta OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” uz veliko prisustvo njenih žitelja i gostiju iz drugih gradova.

Aleksinačka Opština je u Srbiji poznata kao rudarska, sa tradicijom od preko 100 god. ali na žalost od velike nesreće 1989, zvanično su zatvorena okna u samom naselju, a njeni rudari su prebačeni u okolne rudnike u blizini.

Postoji vera u ponovno otvaranje, jer je nalazište bogato uljanim škriljcima za eksploaJaciju narednih 80 god, samo je potebno pronaći investitora koji je spreman da pokrene stvari od početka, uloži novčana sredstva za novi rad rudnika i otvaranje novih radnih mesta.

No vratimo se proslavi. Podpresednik MZ Aleksikački Rudnik g. Zoran Tasić nam je rekao “Sam program je obilovao igrama i pesmama iz naših krajeva. Domaći KUD Aleksinački Rudnik je otvorio program. Zatim su usledili nastupi gostiju i to KUD-a iz Bugarske, KUD Ostrovica, KUD Lučina, i KUD Pločnik sa svojim izvornim igrama i pesmama i naišao na lep prijem kod meštana”.

Na redu su došli i pevači i nastupi Lidije Musić i Nenada Osmanovića uz orkestar Nenada Stanulova, sa pesmama iz okolnih krajeva.

“ Kao glavna zvezda večeri, nastupio je Čeda Marković uz orkestar “Stari hrast” iz Aleksinca koji je animirao publiku i pokupio sve simpatije u zajedničkom pevanju izvornih pesama. Za     kraj je odsvirano  nekiliko narodnih kola gde se stanovništvo priključilo svečanoj atmosferi! Uručene su i zahvalinice ljudima iz opštine koji su pripomogli da ova manifestacija potraje”.

Lepo veče za žitelje Aleksinačke opštine i biće i još u organizaciji MZ i uz pomoc dobrih ljudi! Dodjite nam opet, uz rudarski pozdrav “SREĆNO”.

Tekst Zoran Tasić , Foto Dušan Stevanović