RAŽANJAC IZ ALEKSINAČKE GIMNAZIJE PRVAK DRŽAVE

Srbija ima divnu decu. Počevši od manjih mesta, pa sve do glavnog grada. Neki od njih su iz teških uslova uspeli da se istaknu među najboljima. To možemo nazvati kvalitetom, talentom, a možda i upornošću. Složili bismo se da je taj podvig – uspeh njihovih roditelja, nastavnika, nekog uzora koji verovatno ni ne zna da im je uzor… A ponajviše – njihov!

Jedan od njih je i Nikola Stambolić, mladi državni prvak iz fizike iz Ražnja. Pohađao je Osnovnu školu “Ivan Vušović” u tom mestu. Dečko je o kome zaposleni u toj školi imaju samo reči hvale. “Vaspitan, kulturan, odgovoran, posvećen tome što radi” – najčešći su komplimenti koje možemo čuti o njemu. Hvale ga ne samo radnici škole, nego i društvo, komšije. Svoj trud krunisao je titulom đaka generacije u osnovnoj školi.

U drugoj godini školovanja u Aleksinačkoj gimnaziji, uz pomoć mentora – profesora Slavoljuba Radulovića, ostvario je još jedan uspeh – prvu nagradu na republičkom takmičenju iz fizike. Kako kaže, fiziku voli  i ne predstavlja mu problem da ne izađe u grad sa drugarima da bi učio i dostigao ono što je odavno sebi postavio kao cilj. Od ovog mladog momka možemo dosta naučiti i što se tiče discipline i što se tiče lepog ponašanja. Imao je prijem kod predsednika opštine gde je rođen i gde živi – opštine Ražanj, ali i kod predsednika opštine čiju školu je proslavio svojim uspehom – opštine Aleksinac. Svaki dan od kuće do škole i obrnuto putuje po 25 kilometara – piše Andjela Milojković u  svom blogu “ Nek se čuje glas „.

“Fizika me je u nekoj formi oduvek zanimala. Recimo, kad sam bio mali, bilo mi je zapanjujuće to što voda kruži oko slavine, čudna putanja lišća koje pada u jesen, zašto osećam da se krećem u autobusu, kada se zapravo kreće drugi autobus… Dakle, sve! Ovo interesovanje je raslo zajedno sa mnom. Kada sam krenuo s učenjem fizike u šestom razredu, shvatio sam da postoji čitava jedna disciplina posvećena svim stvarima koje su me zanimale od malih nogu, a takmičenja sam video kao neki način na koji bih mogao da utvrdim sve te veštine. ” – kaže Nikola.