Romsku decu u Aleksincu preko interaktivnog bukvara motivišu da uče

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Romi-učenje1;-foto:-Udruženje-Romkinja-Nada

Deca romske nacionalnosti kroz igru uče da čitaju i pišu; foto: Udruženje Romkinja „Nada“

Deca romske nacionalnosti najčešće napuštaju školovanje, te su zbog toga u 4 osnovne škole u Aleksincu prošle godine počeli da koriste interaktivne bukvare, kako bi zainteresovali mališane da uče. Pedagoška asistentkinja Nataša Petrović, koja je prošla obuku i radi sa romskom decom, kaže da oni na drugačiji i interesantniji način uče slova, te da je to motivacija za njih da dolaze na časove.

Prema podacima Ministarstva prosvete, između 10 i 15 % đaka jedne generacije u Srbiji ne upiše ili ne završi osnovnu školu, a među njima je najviše dece romske nacionalnosti. Oni u obrazovanju provedu samo polovinu vremena koje u školi provedu neromska deca, a većina njih nema ni predškolsko obrazovanje, pa kada krenu u školu dolaze u potpuno novu sredinu. Drugačiji vrednosni sistemi i način života školaraca za njih je izazov, te su sve to razlozi zbog kojih odlučuju da napuste školu u ranim razredima.Romi-učenje4;-foto:-Udruženje-Romkinja-Nada

Deca romske nacionalnosti kroz igru uče da čitaju i pišu; foto: Udruženje Romkinja „Nada“

To su samo neki od razloga što su u Aleksincu počeli da koriste interaktivne bukvare u radu sa mladim Romima, a cilj je da decu zainteresuju za školu i učenje.

Interaktivne bukvare „Coprix“ tokom prethodne školske godine koristilo je 193 učenika, koji su uz pomoć asistenata lakše učili da čitaju i pišu, a samim tim i savladaju gradivo u školi. Predsednica Udruženja Romkinja „Nada“ iz Aleksinca i pedagoška asistentkinja Nataša Petrović kaže da im je želja bila da deci priđu kroz igru.Romi-učenje3;-foto:-Udruženje-Romkinja-Nada

Deca romske nacionalnosti kroz igru uče da čitaju i pišu; foto: Udruženje Romkinja „Nada“

Verujem da je jedan od načina da zadržimo romsku decu u školi da im pokažemo da je učenje zabavno i da u njima probudimo želju da i svakog sledećeg dana dođu po još znanja – dodaje Petrovićeva.

Petrovićeva kaže da ovakav bukvar olakšava rad sa decom, kao i da je njima privlačan, jer kroz igru uče da čitaju i pišu, preko aplikacije koja „priča priču“ i prati redosled slova. Deci koja teže savladavaju početno čitanje i pisanje interaktivni bukvar daje celu sliku i objašnjava kako se piše slovo.

Primetila sam da deca ponavljaju imena likova koja se pominju u aplikaciji. Stalnim ponavljanjem određenih slova olakšavaju koordinaciju pokreta, tako da mnogo lakše preslikavaju slova na papir – pojašnjava.Romi-učenje2;-foto:-Udruženje-Romkinja-NadaDeca romske nacionalnosti kroz igru uče da čitaju i pišu; foto: Udruženje Romkinja „Nada“

U Aleksincu radi sa decom iz različitih romskih naselja, koje motiviše da uz interesantan način učenja ne napuste školovanje, a kaže da u radu sa njima improvizuje i pronalazi različite materijale kako bi ih motivisala da lakše savladaju početno pisanje i čitanje.

Deca iako ne primenjuju „tradicionalni“ model učenja dolaze do istih saznanja, ali na interesantniji način, a aplikaciju koju su dobili koristiće i naredne 3 godine, da bi učenici postigli što bolje rezultate. Inače, pedagozi su zainteresovani da i nakon toga ovim bukvarom motivišu mlade Rome da se školuju.

Napominju da u strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji, koje je donelo Ministarstvo prosvete, piše da sva deca, bez obzira na socijalne, ekonomske, zdravstvene, regionalne, nacionalne, jezičke, etničke, verske i druge karakteristike, do 2020. godine moraju da budu obuhvaćena kvalitetnim osnovnim obrazovanjem i vaspitanjem. Cilj je da se broj đaka koji ne upišu osnovnu školu ili odustanu od osmogodišnjeg školovanja smanji na najviše 5 %, a da minimalno 95 % onih koji su završili osnovnu školu nastavi sa srednjim obrazovanjem.