RTS O CRKVI U ADROVCU

Piše : Jelena Marinović

U selu Gornji Adrovac kod Aleksinca, na mestu pogibije pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog u srpsko-turskom ratu, koji je bio inspiracija za lik Vronskog u Tolstojevom romanu „Ana Karenjina“, nalazi se spomen crkva Svete Trojice koja ima status spomenika kulture.

U ataru Gornjeg Adrovca gde je 1876. vrvelo od srpskih i turskih vojnika i kuršuma stoji crkva Svete Trojice, okružena tišinom i pitomom prirodom. U narodu poznatija kao Ruska crkva, podignuta je na mestu gde je avgusta te godine poginuo ruski dobrovoljac pukovnik Nikolaj Rajevski.

On je poslat da preuzme kontrolu nad jedinicama koje su krenule u povlačenje pred brojnijom i bolje naoružanom turskom vojskom.

„Pukovnik Rajevski dolazi ovde, uspeva da konsoliduje srpske redove, zaustavio prodor Turaka, i kada se spremao da dâ znak da srpska vojska krene u kontranapad, tada ga je pogodio turski kuršum u levu slepoočnicu“, navodi istoričar Zoran Stevanović.

Majka i snaja Nikolaja Rajevskog podigle su crkvu na mestu njegove pogibije.

„Ovaj hram predstavlja svojevrstan biser, i prilično je karakteristično arhitektonsko zdanje podignuto u ruskom stilu i nekarakteristično je za sakralno graditeljstvo naših krajeva“, objašnjava protođakon Dalibor Midić.

Unutrašnjost je živopisana po nacrtu ruskih umetnika. Izdvajaju se velike kompozicije pokrštavanja Rusije i krunisanja cara Dušana. Tu su i likovi Svetog Vladimira i kneginje Olge, Aleksandra Nevskog, Despota Stefana Lazarevića. Najznačajniji je portret pukovnika Rajevskog u svečanoj uniformi.

Telo Nikolaja Rajevskog posle balzamovanja preuzela je njegova majka i on je sahranjen u Rusiji, dok je njegovo srce ostalo u Srbiji, sahranjeno u porti manastira Sveti Roman.

Pukovnik Nikolaj Rajevski bio je i inspiracija Tosltoju za lik Alekseja Vronskog u romanu Ana Karenjina.

Ovu crkvu rado obilaze turisti, naročito iz Rusije, i domaći koji žele da nauče nešto novo iz srpske istorije.