SLIKARKA OLJA RISTIĆ IZLAŽE PO EVROPI

Rođena je 1971. godine u Aleksincu. Diplomirala je 1995. godine slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Prištini, u klasi profesora Hilmije Ćatovića i na istom fakultetu magistrirala 2001. godine.

Od 1997. do 2005. godine bila je asistent na Fakultetu umetnosti u Prištini na predmetu „Tehnologija slikarstva” i sarađivala je sa profesorom Momirom Kneževićem, slikarom iz Nikšića.

Živi i stvara u Pančevu i Donjem Segetu kod Trogira.

Njene slike se nalaze u privatnim kolekcijama u FrancuskojItalijiNorveškojŠvedskojŠvajcarskojHrvatskojKanadiMarokuTunisuGrčkojCrnoj Gori i Srbiji.

Izložbe i kritike

Svoju prvu samostalnu izložbu priređuje u „Malom likovnom salonu” u Kragujevcu, a zatim i u galeriji Sue Ryder u Herceg Novom. O ovim izložbama pisao je profesor Istorije umetnosti na FU u Nišu, Srđan Marković:

Početkom 2004. godine otkriva da boluje od leukemije i njen se život menja. Ipak iste godine u leto odlazi u Italiju gde je gost mozaičke radionice i škole Centro Alletti u Rimu.

Tu se menja njen odnos i prema sebi i prema slikarstvu. Tu počinje njeno traganje za isceljenjem, novim svetlom u sebi, za snagom da sve počne iznova. I tu počinje ciklus „Traganje za svetlom”.

U sliku unosi elemente koji menjaju izgled dela; motive iz prirode poput stabljika, grančica, travki. Slika klijanje, rađanje, regeneraciju.

Izvor Vikepedija