Snima se film o srpskim ratnim veteranima!

Agencija za produkciju Synopsis, počela je snimanje filma o borbi ratnih rezervista iz 1999. godine za naplatnu ratnih dnevnica. Borba ratnih veterana za ostvarivanje svojih prava i naplatu ratnih dnevnica traje preko deset godina.

Ovo je jedan od najznačajnijih i definitivno najvećih sudskih procesa u istoriji srpskog pravosuđa. Film će pokušati da osvetili sve aspekte ovog sudskog procesa.

Podsećamo, da je u jednom trenutku proces ratnih vererana protiv Srbije dospeo i do suda za ljudska prava u Strasburu. Tada je prvostepenom presudom naloženo da se isplate sve ratne dnevnice, ali je na žalbu Republike Srbije postupak vraćen na sudjenje pred domaćim sudovima gde i danas traje.

Ovaj film će biti pravnički triler iako u dokumentarnoj formi. Više od šest meseci istražujem sve dokumente vezane za ovaj proces i pokušaću da sa svojim timom to prenesem u dokumentarni film, rekao je producent Miodrag Miljković.

Film se snima u više od deset gradova Srbije i to od Subotice do Kuršumlije. Sagovornici su ratni veterani, advokati, neposredni učesnici procesa u Strasburu.

Za sada se ne zna kada se očekuje premijera filma, ali će odredjeni delovi filma moći će da se vide na FB stranama agencije Synopsis i Ratne dnevnice.

Iz agencije Synopsis su nam već došli filmovi Nishville – prvih 20 godina, Filmski susreti – prvih 50 godina i Radnički je ljubav Niša koji je nagrađivan na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu.

gradjanin.rs