Sokobanja želi da zaobidje Aleksinac

Foto Dušan Stevanović

Sokobanja – Godišnje Sokobanju poseti oko sto hiljada gostiju, ali u ovoj opštini imaju velike planove da svoju ponudu podignu na evropski nivo. Ovo čuveno lečilište u 2017. obeležava 180 godina organizovanog banjskog turizma, a nadležni tvrde da imaju strategiju i plan za oporavak i razvoj, po receptu koji može da se primeni i za druge srpske banje. Oni veruju da bi od banjskog turizma Srbija godišnje mogla da zarađuje milijarde evra.

Strategiju razvoja Sokobanje želi da primeni nova opštinska vlast sa predsednikom Isidorom Krstićem na čelu, koji je stupio na dužnost 24. juna 2016. godine. Osnovni zadatak biće da najpre zaustave negativne tendencije iz prošlosti, a da se zatim okrenu razvoju. Krstić u prvi plan ističe da loši putevi koji vode u Sokobanju mogu da pokvare utisak posetilaca.

– Na prvom mestu nam je ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu, turizam, poljoprivredu i „zelenu” ekonomiju, odnosno obnovljive izvore energije. Opštine Sokobanja, Aleksinac, Knjaževac i Boljevac traže da se uradi petlja na auto-putu, kako bismo imali direktan izlazak na Koridor 10 – ističe Krstić, napominjući da se ne sme dozvoliti da lični interesi nadvladaju nad javnim.

– Došlo je vreme da moramo da istrajemo na realizaciji naših prioriteta, a ne da odustajemo na prvoj prepreci. Nisu to tako velika sredstva koliko bi velika korist bila od ovih projekata. Očekujemo da nas primi neko iz Ministarstva za infrastrukturu i preduzeća „Putevi Srbije”, gde bismo konkretno razgovarali – najavljuje predsednik opštine Sokobanja.

Predsednik Skupštine opštine Dragoljub Jevtić dobio je posebno zaduženje da brine o termomineralnim izvorima i lekovitom faktoru, a u novembru je formirana skupštinska komisija koja vodi računa o izvorima lekovite, termalne i pitke vode na teritoriji opštine Sokobanja.

– Ako se pre dva veka znalo za lekoviti faktor Sokobanje, onda smo čvrsto rešeni da ponovo povedemo više računa o kvalitetu termalnih voda i njihovoj lekovitosti. Sve ćemo dovesti pod jedinstvenu kontrolu, čime kao opština brinemo o budućnosti Sokobanje – naglašava Jevtić.

politika.rs, aleksinac.biz