ŠTA SE ČEKALO 8 MESECI ?

Piše : BLIC , novinar Branko Janaćković , foto arhiva

Ogorčeni smo na pravosuđe, šta se čekalo osam meseci? To je čista kupovina vremena uz prekoračenje svih mogućih rokova. Mislim da je ova odluka protivzakonita i da je dokaz da je u našem pravosuđu sve moguće…“ .

Ovim rečima Dragana Nikolić, majka Alekse Stojmenovića (26) iz Aleksinca, koji je nastradao 16. maja prošle godine u tuči na proslavi 18. rođendana u restoranu „Oaza“, komentariše odluku Višeg suda u Nišu da posle osam meseci preispitivanja, optužnicu protiv O.P. (18) vrati na doradu Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Dragana kaže da im vreme nije zalečilo rane, a da ovakvo postupanje pravosudnih organa samo dodatno otežava njihovu bol.

Godinu i sedam meseci je prošlo od smrti, vreme nam nije doneo neko olakšanje. Nama je sve gore i gore, pogotovo što se desilo ovako kako se desilo sa ovom odlukom suda. Za nas ta priča nije završena i nikad neće biti završena a pogotovo dok taj sudski proces traje i dok se ne završi. Neće nam doneti neko olakšanje ali ćemo bar nešto zadovoljiti – da se dođe do istine. Odugovlačenje nam samo otežava rane, živimo nekim životom samo da prođe vreme, koliko da preživimo, poverava se Dragana.

Ona kaže da je vraćanje optužnice posle osam meseci na doradu, poljuljalo njihovo poverenje u pravosuđe.

– Pitala bih – šta se čekalo osam meseci? Ako je već ovakav ishod, odluka je trebalo da se bude doneta mnogo ranije. Moglo je da se vrati na doradu odmah i do sada bi već bilo gotovo. Mislim da bi neko moralo da bude pozvan na odgovornost jer je to stajalo osam meseci, a ishod je da se vraća na dopunu. Mi nećemo stati, idemo dalje, koristićemo sve naše zakonske mogućnosti. Ne znam šta je razlog vraćanja na dopunu istrage, dobila sam samo odgovor iz suda da je doneta naredba da se istraga dopuni. Ogorčeni smo na pravosuđe, kaže Aleksina majka. Dragana apeluje na medije da imaju obzira prema njihovoj porodici kao prema nekom ko je izgubio člana porodice.

Kako je “Blic” pisao, tragedija se desila na proslavi 18.rođendana kojoj su prisustvovali i Stojmenović i osumnjičeni O.P. Došlo je do tuče u kojoj je Aleksa zadobio udarac u vrat koji je izazvao krvarenje u moždanom stablu i prestanak rada srca i disanja. Policija je u saradnji sa VJT Niš uhapsila O. P. (18) iz Aleksinca zbog sumnje da je je Aleksi zadao kobni udarac i tako počinio krivično delo nanošenja teške telesne povreda sa smrtnim ishodom, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Prijave su podnete protiv još dvojice mladića, M.S. i Z.T., koji se sumnjiče samo za učešće u kobnoj tuči, za šta je predviđena novčana kazna ili zatvor do tri godine. U toku opsežne istrage urađena su i dva veštačenja – medicinsko u Zavodu za sudsku medicine Niš i analiza video snimka iz kafane koju je obavio Nacionalni kriminalističko-forenzički centar (NKFC) u Beogradu.

Veštačenja

Veštaci su dali suprostavljena mišljenja o ključnim događajima te noći, odnosno o tome na koji način je nastala smrtonosna povreda. Da li je O.P. udario Aleksu – na samom snimku se taj trenutak ne vidi jer taj konkretan frejm ne postoji zbog podešavanja na risiveru koji memoriše nekoliko slika u sekundi, ali ne i sve frejmove zbog ograničenog kapaciteta.

Analizijarujći smrtonosnu povredu i snimak, medicinski veštaci su naveli da da je do rascepa vertebralne arterije, koja najstaje naglim i prekomernim pomeranja glave i vrata, moglo doći delovanjem šake stisnute u pesnicu što odgovara snimku sa video nadzora na kojem jedan mladić zamahuje ka drugom. Veštačenjem video snimka NKFC pak tvrdi da nije bilo kontakta između O.P. i Alekse, da položaji tela ukazuju da je osumnjičeni zamahnuo ali da je udarac završio u prazno, te da Aleksa pada nakon udarca nekim predmetom nalik na flašu. Aleksina porodica veštačenje NKFC smatra nepouzdanim, dok porodica osumnjičenog ukazuje da je nastradali mladić imao još povreda na telu, istovenih sa podlivom na vratu, te da bi rebalo ispitati da li ga je nakon pada posle udarca flašom, neko drugi šutirao. O.P. je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode.