STALNO STREPITE DA ĆE NEŠTO KRENUTI PO ZLU? 4 načina da prestanete da se plašite bez razloga!

Piše : Sensa , autor Teodora Andrić  , Foto Dušan Stevanović

Kako da prestanete da se plašite da će se dogoditi nešto loše – ako imate negativne i pesimistične misli, možete ih kontrolisati na 4 načina!

Ukoliko tokom života imamo negativna iskustva, događalo se da nas neko povredi, razočara, da nas neprijatno iznenadi određena okolnost, ili smo imali traumatične situacije, postoji rizik da ćemo u glavi kreirati negativne projekcije. Da li vam se događa da očekujete ishod nečega i da razmišljate kako će nešto krenuti po zlu? Da li ste u situacijama kada se sve dobro odvija imali strah da će se dogoditi nešto negativno?

Ovakve misli izazivaju zabrinutost, strah, nelagodnost, sprečavaju vas da budete srećni i uživate u sadašnjem trenutku. Zato je važno da otpustite opsesivne i negativne misli i rasteretite svoj um.

Kako da prestanete da se plašite da će nešto krenuti po zlu?

1. Usredsredite se na ono što možete da kontrolišete

Umesto da pokušavate da se fokusirate na stvari koje ne možete da kontrolišete, fokusirajte se na ono što je u vašoj moći. Znajte da će neverovatne promene početi u vašem životu kada donesete odluku da preuzmete kontrolu nad onim što imate, umesto da žudite za kontrolom nad onim što je nemoguće. Kada brinemo o tome šta bi moglo poći naopako, ono što nas najviše brine su upravo stvari nad kojima nemamo kontrolu. U vašoj moći su samo vaši postupci, vaše misli i vaše reči. Ako ste zabrinuti za novac, počnite da štedite. Ako ste zabrinuti da ćete izgubiti posao, ažurirajte svoj CV i pripremite se za prijavu na nove oglase.

2. Napišite listu svih stvari kojih se plašite

Iako ovo može izgledati kontraproduktivno, zapravo je suočavanje i svest o vlastitim strahovima izuzetno važna. Kada zamislite sve što bi moglo poći naopako, stvari u vašoj glavi izgledaju mnogo strašnije nego što jesu. Ponekad vam to što vidite svoj strah na papiru daje kontrolu nad njim, a ne obrnuto. Dakle, kada počnete da pišete svoje strahove, biće vam lakše da se nosite sa njima. Mnoge stvari kojih se plašite neće se desiti, a toga možete postati svesni kada ih zapišete i razumete. Sve obično ispadne mnogo bolje nego što očekujete.

3. Razgovarajte sa nekim

Ukoliko se suočavate sa strahovima i redovnim negativnim prognozama, važno je i da porazgovarate sa stručnim licem, u vidu psihologa i psihopteraputa. Pored toga, možete pričati i sa prijateljima i članovima porodice i ukazati na svoje emocije. Suočavanje sa negativnim mislima je lakše kada ih izgovorite i oslobodite ih se. Podelite sa nekim svoja osećanja, a možete dobiti i važan savet i shvatiti da nema razloga za brigu.

4. Planirajte hitan slučaj

Ponekad je najbolji način da prevaziđete strah jeste da napravite plan „za svaki slučaj“. Na primer, ako se plašite da ćete izgubiti posao, razmislite šta treba da uradite ako se to dogodi. Briga o tome šta bi moglo poći naopako je ponekad pojačana ako ne znate kako da se nosite sa teškom situacijom. Imati plan bi mogao biti upravo ono što vam treba, može vam doneti olakšanje. Tako ćete se osećati bolje i prestati da brinete.