STARI ALEKSINČANI ČEKAJU 10 MESECI NA PROTEZU !

Arhiva

Samo jedan zubni tehničar i dva stomatologa prave zubne proteze za Aleksinčane, pa stariji od 65 godina zamene za zube čekaju od 8 do 10 meseci. Doktor stomatologije Dragan Stamenković iz Doma zdravlja pojašnjava da je tako zbog zabrane zapošljavanja i kaže da im je potreban još jedan tim kako bi smanjili listu čekanja na kojoj je oko 200 pacijenata.
Iz aleksinačkog Doma zdravlja potvrđuju da su liste za izradu stomatoloških proteza duge i da ih pacijenti čekaju mesecima. Trenutno ih je 192, a Stamenković pojašnjava da je razlog to što ih prave samo jedan zubni tehničar i dva stomatologa – po kadrovskom planu Ministarstva zdravlja i PIO fonda.
Zubni tehničar po normi izrađuje 24 proteze mesečno, 12 pacijenata – pacijentu dve proteze gornja i donja, tako da svakom stomatologu sleduje po 6 pacijenata mesečno. Mesečna norma je na taj način ispunjena. Osim toga, u toku meseca, zubni tehničar u saradnji sa lekarima odradi do 40 reparatura proteza mesečno, a tri reparature se normiraju kao jedna nova proteza. Dom zdravlja Aleksinac višestruko premašuje zadatu mesečnu normu – pojašnjava Stamenković.

Kada bi se povećao broj stomatologa i zubnih tehničara, tvrdi, smanjila bi se i lista čekanja. Doktor Stamenković ističe da bi time mogli da reše ogroman broj pacijenata koji su stariji od 65 godina na teritoriji Opštine Aleksinac, a koji imaju pravo na izradu subvencionisanih, ali i na besplatne stomatološke proteze.

Rešenje za to bi bilo još jedan tim koji čine stomatolog, stomatološka sestra i zubni tehničar. To je po sadašnjim normativima nemoguće, jer Zakon o zdravstvu iz 2006. godine predviđa broj izvršioca prema broju stanovnika na određenoj opštini – dodaje Stamenković.

U Ministarstvu zdravlja kažu da u stomatološkoj službi aleksinačkog Doma zdravlja ima 9 zaposlenih, ali da mogu bez njihove saglasnosti da zaposle radnike na određeno vreme – zbog bolovanja ili odsustva zaposlenih iz drugih opravdanih razloga, kada za tim ima potrebe.

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti