Starici (90) uspešno izvađen tumor od osam kilograma

Lekari u aleksinačkoj bolnici spasli devedesetogodišnju staricu, koja uprkos svemu nije gubila optimizam. Bakina velika želja za životom zadivila hirurge, koji su iz njenog stomaka izvadili tumor od osam kilograma

EKIPA Opšte bolnice u Aleksincu, na čelu sa primarijusom Miroslavom Miljkovićem, uspešno je u četvrtak operisala tumor jajnika koji je bio težak osam kilograma i ugrožavao je rad ostalih organa u trbuhu. Podvig hirurga je utoliko veći, što pacijentkinja iz aleksinačkog sela Vrelo ima 90 godina i teška je tek 52 kilograma. Postoperativni tok ide dobrim tokom, kaže primarijus Miljković.

U svojoj dugogodišnjoj hirurškoj karijeri Miroslav Miljković kaže da nije imao izazovniji slučaj, jer su kod nesrećne bakice rizične bile ne samo njene godine, nego i opšte zdravstveno stanje.

– Tumor je teži od 10 odsto njene telesne težine, i ne samo da je imala bolove, već joj je i život bio ugrožen. S druge strane, postojao je veliki rizik da se uvede u anesteziju, ali je anesteziolog Mladen Stojanović odlično uradio posao – predočava dr Miljković.

Lekarima je nesumnjivo od značajne pomoći bila i velika volja za životom ove starice, koja ih je molila da je operišu „pa kako joj bude“.

Pročitajte još – KOMPLIKOVAN ZAHVAT U KRUŠEVAČKOJ BOLNICI: Operisali ženi tumor težak 30 kilograma (FOTO)

– Ponosni smo na nju, jer nam je svima dala lekciju kako se treba boriti za život i nikada ne odustajati, bez obzira na beznadežnost situacije i godine – navodi ovaj hirurg, kome su tokom operacije pomagali hirurg Vlada Stevanović, anesteziolog Stojanović i instrumentarke Danijela Dimitrijević i Plana Miletić.

Miljković kaže da je zanimljivo da je ovo drugi slučaj za nepune dve nedelje da su operisali „džinovske tumore“. Malo mlađoj pacijentkinji iz Sokobanje uoči Nove godine izvađen je tumor težak nešto više od pet kilograma. Uzorci oba tumora poslati su na patološka ispitivanja i čekaju se nalazi.

UVEDENI LAPAROSKOPSKI ZAHVATI

U ALEKSINAČKOJ bolnici ponosni su na činjenicu da su tokom prošle godine uveli i laparoskopske operacije i da su od avgusta operisali 25 pacijenata. Takođe, već godinu dana imaju dosta uspeha i na polju kolonorektalne hirurgije.

– Imamo veliku podršku kolega iz niškog Kliničkog centra, pre svega profesora Miroslava Stojanovića i Dragana Mihajlovića.

Izvor Večernje novosti , novinar D. ALIHODžIĆ , Foto privatna arhiva