STIGLI GRADJEVINSKI RADNICI IZ AFRIKE U ALEKSINAC

www.aleksinacbiz.com , Tekst i kamera Dušan Stevanović ,

Kada nam je Nemanja Janjić , inače Aleksinčanin , a sada jedan od vodećih arhitekata u projektu “ Beograd na vodi “ , rekao da su kod njega već 50 % radnici i majstori iz aziskih i afričkih zemalja , gotovo da mu nismo verovali .

Ipak , vrlo brzo , samo posle par meseci , ovi radnici i majstori došli su i na jug Srbije . U slučajnom susretu sa njima čuli smo da su došli iz Ekvator Gvineje  i da trenutno rade na uredjenju auto puta ali se spominje da će raditi i neke zgrade u samom Aleksincu .

Kažu da se ovde jako dobro zaradjuje jer nema dovoljno majstora i radnika . Srpski majstori koji su ostali ,  “ napmpalii “ su enormno velike cene , pa tako , navode primer gradjevinaca koji samo za podizanje krova na kući od 200 kvadrata uzimaju 3 – 5 hiljada evra ,  a da mesečno  mogu da urade 2 do 3 krova , pri tom ne ulažući ništa u materijal , dok su oni , radnici iz Azije i Afrike zadovoljni i sa hiljadu evra za isti taj posao .

U daljem razgovoru oni kažu da posle gradjevinaca , obično dolaze električari , keramičari , vodoinstalateri , pa i ostale sitnije zanatlije .

Praksa ovih radnika iz Afrike i Azije je da uvek idu u zemlje , gde je manjak stručne radne snage , a cene nadnica vrlo visoke .