Tekst i foto Dušan Stevanović , youtube aleksinacbiz

 

Oni koji vole sunce i vodu , uvek nadju mesta za odmor i opuštanje . Tako je i ovog puta na Bovanskom jezeru koje se nalazi na sredini  izmedju Aleksinca i Soko banje .  Ljubitelji prirode , kažu , da je ovo mesto za opuštanje i uživanje pored vode . Na plažama Bovanskog jezera najviše je gostiju iz Vojvodjane  i Beograda ali ima i dosta onih koji dolaze iz Niša , Leskovca ,Kruševca i Jagodine .  . Oni su , u glavnom , stacionirani u Soko banji ali deo dana , onog najtoplijeg , provedu na Bovanskom jezeru . Uživaju u onom što nemaju , predivnoj šumi i velikom prostranom jezeru . Bovansko jezero je dugo 8 kilometara , u najudaljenijim tačkama , široko 800 metara , a kažu da je naveća dubina jezera 80 metara . Bovansko jezero je , inače , vrlo pitomo . Nema virova i vodenih struja , pa s toga  nema ni davljenika  .Voda je bistra  i odaje utisak mora . S obzirom na dužinu obale od 8 kilometara , na Bovanskom jezeru postoji sijaset plaža . Ipak, glavne su one na početku kod sela Bovna i zove se aleksinačka plaža i ona poslednja kod sela Trubarevca i zove se soko banjska plaža . Posećenija je , ipak , ona aleksinačka , zbog bolje konfiguracije terena , a i nešto je sredjenija . Inače na plažama Bovanskog jezera ne postoji ni jedan tuš kao ni česma sa vodom za piće . S obzirom da je ove godine bio vrlo visoki nivo vode , trava je pored obale i u vodi izrasla do neslućenih razmera i ometa kretanje posetioca  , a stvara i neprijatan osećej zmijarnika . Iako , na jezeru ima dva toaleta , nijedan ne radi , pa se nužda vrši oko njih  i tako  širi neprijatan miris .

Obe opštine se pravdaju da je obala oko Bovanskog jezera  vlasništvo  Vodoprivrede Srbije  i da nemaju ingerencije nad tom teritorijom . Upravo zbog toga , nijedna od nadležnih institucija obe opštine , ne može da reaguje na ove nedostatke . Pored toga , problem su i bahati vozači skutera i glisera koji svoje vratolomije izvode tik uz plaže , verovatno nadajući se da če izmamiti oduševljenje i aplauze prisutnih plivača , nerazmišljajući da vozeći velikom bzinom mogu da izazovu i neku nesreću .

Bovansko jezero je raj i za ribolovce koji dolaze iz svih krajeva Srbije . Ima , skoro svih vrsta riba  , a  somovi  i tostolobici  dostižu težinu i od oko 100 kilograma .