TROSTRUKI UBICA DŽONIĆ ,KONAČNO. ODLAZI U ZABELU

Piše : Blic , Branko Janaćković , novinar

Penzionisani vatrogasac Goran Džonić (59) koji je osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, stupio je na izdržavanje zatvorske kazne u zatvoru u Zabeli, saznaje “Blic”. On je tokom sudskog postupka bio u pritvoru Kazneno popravnog zavoda u Nišu, odakle je nakon pravosnažnosti presude transportovan u zatvor u Požarevcu. Informaciju o Džoniću potvrdio je i Osnovni sud u Nišu, koji je zadužen za sprovođenje sankcija po izrečenim presudama niškog pravosuđa.

-Osuđeni Goran Džonić, stupio je na izdržavanje kazne zatvora, dana 14.februara 2024.godine u Kazneno poprvni zavod Zabela u Požarevcu – potvrdila je za „Blic“ portparol Osnovnog suda u Nišu sudija Ana Veličković.

Kako je “Blic” pisao, veće Apelacionog suda u Nišu potvrdilo je 17.januara 2024.godine kaznu doživotnog zatvora koju je penzionisanom vatrogascu Goranu Džoniću izrekao Viši sud u Nišu zbog ubistva porodice Đokić.

Apelacioni sud je preinačio samo deo presude kojom je Džoniću vreme provedeno u pritvoru uračunato u izrečenu kaznu doživotnog zatvora, dok je u ostalom delu žalba njegovog branica odbijena a presuda potvrđena.

Uračunavanje pritvora u kaznu doživotnog zatvora urađeno je kako bi se precizirao datum od kada Džonić može da podnese molbu za uslovni otpust a to je po zakonu tek posle 27 godina.

 Petočlano veće Apelacionog suda u Nišu je nakon javne sednice koja je održana dana 17.januara 2024.godine, preinačilo presudu Višeg suda u Nišu od 13. juna 2023.godine, u pogledu uračunavanja pritvora u izrečenu kaznu doživotnog zatvora i okrivljenom G.Dž. u izrečenu kaznu doživotnog zatvora uračunalo vreme provedeno u pritvoru od 23. oktobra 2021. godine pa do upućivanja u ustanovu za izvršenje kazne zatvora. U ostalom delu odbijena je žalba branioca okrivljenog G.Dž. i prvostepena presuda u nepreinačenom delu potvrđena. To je učinjeno radi preciziranja vremena kada okrivljeni može podneti molbu za uslovni otpust a zakonom je propisano da lica koja su osuđena na kaznu doživotnog zatvora, to mogu da učine nakon izdržanih 27 godina, a u to vreme se uračunava i vreme provedeno u pritvoru. Danas, 09.02.2024. godine, Apelacioni sud je spise predmeta, sa odlukom, dostavio Višem sudu u Nišu koji će u najkraćem roku tu odluku dostaviti strankama i svima koji po zakonu odluku treba da prime – saopšteno je iz Apelacionog suda u Nišu.