[vc_row][vc_column][vc_column_text]

www.aleksinacbiz.com , Tekst i Dron Dušan Stevanović , you tube aleksinacbiz ( „PRATI “  , SUBSCRIBE )

 1883. godine Aleksinčanin Đorđe Dimitrijević , inače ,  lekar u Beogradu i vlasnik Aleksinačke pivare Johan Apel zatražili su od države Srbije i dobili povlasticu zvanu „Kraljevac“, da na površini od 950 hektara mogu ispitivati i eksploatisati rudno blago.

Prve tone uglja poslužile su kao pogonsko gorivo za pivaru, koja je 1884.godine, preseljena iz  Aleksinca u Niš , gde se i dan danas  proizvodi kao niško pivo.

Godine 1887, Belgijanac Apel i Dimitrijević vrše nova istraživanja  na novih 260 hektara zemljišta. Rudnik 1902.godine kupuje Belgijski inženjer Emil Forman vlasnik velikih Belgijskih rudnika . Forman je iste godine sa 66 belgijskih akcionara osnovao „Bezimeno društvo rudnika uglja u Aleksincu“, sa sedištem u Briselu. Već u naredne tri godine proizvedeno je 40.000 tona uglja, a do prvog balkanskog rata 50-60 hiljada godišnje. Za vreme I svetskog rata Austro-Nemačke okupacione vlasti izvadile su ukupno 170.000 tona uglja, da bi na kraju rata u povlačenju skoro uništile rudnik.

U 1922.godine radilo je 1013 rudara  . “. Između dva svetska rata Aleksinački rudnik je smatran najunosnijim ugljenokopom u Srbiji. Za vreme II svetskog rata rudnik preuzimaju Nemci , a 16 februara 1946.godine, rudnik je  nacionalizovan.

Najveću proizvodnju Aleksinački rudnici ostvarili su 1963.godine, kada je proizvedeno  444.000 tona uglja. U to vreme , na rudniku su radile rudarska i industriska škola, ,a postojala je I  besplatna tramvajska linija do Aleksinca . U sklopu rudarskog naselja radili su i  samački  hotel, biblioteka, dom kuplture sa bioskopom , zdravstvena ambulanta kao I fabrika za proizvodnju šljako-blokova . Eksploatacija uglja na 750m od površine  bila je najdublja rudarska  jama u Srbiji i Jugoslaviji.

Od 1990 godine rudari Aleksinačkog  rudnika nastavljaju sa radom kao specijalizovani izvođači  rudarskih radova u podzemnoj eksploataciji uglja ali na žalost  ne i na Aleksinačkom rudniku

A , kako se sada živi na Aleksinačkom rudniku ?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=S06cNu8FxII&t=6s“][/vc_column][/vc_row]