TV PRILOG : AKO ČUVATE OVCE , U SRBIJI MOŽETE LEPO ŽIVETI

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

www.aleksinac.biz , tekst i kamera  Dušan Stevanović , foto FB , you tube aleksinacbiz

Iako statistika kaže da se iz Srbije na svaki sat , regularno iseli 6 ljudi ili godišnjen preko 52.ooo gradjana , ( kaže zvanična statistika Eu ) ima i onih koji kažu da se u Srbiji može lepo živeti . To su najčešće inostrani penzioneri koji su se vratili u svoje selo i sa kapitalom stečenim “ preko “ , pokrenuli svoj novi biznis.

Da i u Srbiji može lepo da se živi , čak lepše nego u Švajcarskoj , pokazuje primer parodice Vasiljević iz  sela Vukašinovac kod Aleksinca . Nakon završenog radnog veka u Švajcarskoj , oni su rešili da se vrate u svoj rodni kraj i započnu novii život . Naučeni da rade po ceo dan , tamo negde u tudjini , nisu želeli da sede skrštenih ruku u domovini . Odlučili su da rade ono što vole , a to je bio uzgoj ovaca i jagnjadi za tržište .

Nakon kraćeg vremena , adaptirali su štalu po švajcarskim standardima i oformili stado od 100 ovaca . U štali je automatizovano hranjenje , pojenje , provetravanje , a ono što skreće pažnju je i stereo ozvučenje sa muzikom i kamerama za video nadzor .

Domaćin kuće Nebojša Vasiljević kaže da voli ovaj posao i da ga sa zadovoljstvom radi , a na naše pitanje , da li ovde može dobro da se živi , Nebojša kaže ….

Kao i svaki poljoprivredni proizvodjač i Nebojša je pravio računicu . Pitali smo ga , ima li matematike u svom ovom poslu . Da li može dobro da se živi od ovčarstva ?

U porodici Vasiljević svako ima svoja zaduženja . Domaćica Gordana je zadužena da bude babica ovcama dok se jagnje , a uz to je i disk džokej pri odabiru muzike za ovce .

Pored toga , porodica Vasiljević bavi se i uzgojem svinja mangulica . Za sada imaju oko 60 mangulica ali se razmišlja I o povećanju krda , kako bi mogli da otvore mini proizvodnju za preradu ovog kvalitetnog mesa u kobasice , čvarke , šunke …

U svim ovim poslovima pomaže  bratanac Milan Vidanović koji živi , zajedno sa njima , u domaćinstvu . I on je ko mlad čovek rešio da ostane na selu i u kući je zadužen za proizvodnju hrane namenjenoj  stoci .

Kompletno domaćinstvo Vasiljević nadgleda se sa 8 kamera i ogromnim monitorom , tako da se iz tople sobe može posmatrati proces jagnjenja i u štalu otići tek ako za to ima potrebe .

Detaljnije o svemu ovome pogledajte u TV prilogu .

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=X5toWjPOJzI&t=7s“][/vc_column][/vc_row]