TV PRILOG : BOVANSKO JEZERO NIKADA POSEĆENIJE !

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

www.aleksinac.biz , Tekst i kamera Dušan Stevanović , you tube aleksinac.biz

Pandemija korona virusa nas je naterala da se okrenemo domaćem turizmu i da pronađemo prirodne lepote Srbije u kojima možemo da provedemo letnji odmor. Mnogi ljudi ne znaju kakve sve lepote naša zemlja krije na svojim jezerima.

Ukoliko tražite idealno mesto za svoj letnji odmor, predlažemo vam da razmislite o Bovanskom jezeru.

Bovansko jezero nalazi  kod sela Bovna između Sokobanje i Aleksinca. Tačnije, udaljeno je 14 km od Aleksinca, a 9 km od Sokobanje i nalazi se na regionalnom putu Aleksinac-Sokobanja-Knjaževac.

Ljubitelji prirode , kažu , da je ovo mesto za opuštanje i uživanje pored vode .Bovansko jezero ima 3 vrste turista koji ga posećuju . Jedni su oni koji ne primete ni vodu , ni prelepu prirodu već po srpskim običajima ponesu hrpu mesa  kako bi roštiljali i silne gajbe piva . Drugi su ,a odnosi se uglavnom na ženski svet , koji dolazi da se samo sunča i pokaže svoje lepo i dobro “ opaljeno “ telo  i treći su oni pravi zaljubljenici u vodu i prirodu koje ne interesuje  prevelika količina hrane i pića , kao ni dobro “ opaljena “ ženska tela već uživaju u plivanju  i prelepoj prirodi. Na plažama Bovanskog jezera najviše je gostiju iz Vojvodjane  i Beograda . Oni su , u glavnom , stacionirani u Soko banji ali deo dana , onog najtoplijeg , provedu na Bovanskom jezeru . Uživaju u onom što nemaju , predivnoj šumi i velikom prostranom jezeru . Bovansko jezero je dugo 8 kilometara , a u najudaljenijim tačkama , široko 800 metara . Kažu da je naveća dubina jezera 80 metara . Bovansko jezero je , inače , vrlo pitomo . Nema virova i vodenih struja . Voda je bistra  i odaje utisak mora . S obzirom na dužinu obale od 8 kilometara , na Bovanskom jezeru postoji sijaset plaža . Ipak, glavne su one na početku kod sela Bovna  i ona poslednja kod sela Trubarevca  Posećenija je , ipak , ona aleksinačka , zbog bolje konfiguracije terena , a i nešto je sredjenija . Inače na plažama Bovanskog jezera ne postoji ni jedan tuš kao ni česma sa vodom za piće . Obe opštine se pravdaju da je to teritorija Vodoprivrede Srbije ili kako se već zove Srbija Vode i da nemaju ingerencije nad tom teritorijom . Upravo zbog toga , nijedna od nadležnih institucija obe opštine , ne može da stane na put bahatim vozačima skutera i glisera koji svoje vratolomije izvode tik uz plaže , verovatno nadajući se da će izmamiti oduševljenje i aplauze prisutnih plivača , nerazmišljajući da vozeći velikom bzinom mogu da izazovu i neki nesrećni  slučaj . Iako o ovom problemu pišemo i pričamo svake turističke sezone, nadležni iz Vodoprivrede Srbije ne reaguju .  Bovansko jezero je raj i za ribolovce koji dolaze iz svih krajeva Srbije . Pored somova i tostolobika koji dostižu težinu i od oko 100 kilograma sada su aktuelne velike štuke i smudj a  može  se naći i veliki boj školjki od kojih su neke i jestive , kao i rakovi koji svojim postojanjem pokazuju da je voda vrlo čista .

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=suz0bFg06yE“][/vc_column][/vc_row]