TV PRILOG : SV. ROMAN MANASTIR I LEČILIŠTE

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tekst i kamera Dušan Stevanović , you tube aleksinacbiz

Manastir Sveti Roman nalazi na sredokraći puteva Aleksinac , Ražanj i Kruševac u blizini sela Djunis, a njegovi počeci i koreni nalaze se u dalekoj srednjovekovnoj prošlosti. Po priči mnogih sveštenika , ovo zdanje datira s početka 9. veka, što znači da je stariji i od Hilandara , Žiče, Sopoćana, Gračanice i mnogih drugih.Manastir je prvobitno izgrađen od kamena, ali je slično mnogim našim svetinjama bio rušen, paljen i pljačkan. Kako bi sprečili bahato ponašanje razbojnika koji su ulazili u crkvu na konjima, tada je odlučeno da svi ulazi budu veoma niski, što je ujedno i glavna karakteristika ovog zdanja. Manastirski zvonik sa svoja dva zvona je veoma upečatljiva građevina, jedinstvena u celom Pomoravlju.

Manastir Sveti Roman kod Aleksinca  sazidan kompletno od kamena u tri nivoa, a, u prošlosti je služio za lečenje psihičkih bolesnika koji bi u svetom lečilištu boravili svega oko mesec i po dana.To je bio dovoljan period , da rezultati lečenja budu vidljivi .

Ono po čemu je Sveti Roman nadaleko poznat je činjenica da je u njegovom dvorištu zakopano srce pukovnika ruske vojske Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog. Rajevski je Lavu Tolstoju poslužio kao inspiracija za lik grofa Vronskog u romanu „Ana Karenjina”. Njegovo telo sahranjeno je u Ukrajini, ali je srce ostalo u Srbiji. Na samom ulazu u dvorište manastira s leve strane nalazi se spomen-ploča Rajevskog, gde je zakopano srce ruskog pukovnika.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=An_CDJlvkFQ“][/vc_column][/vc_row]